+36 1 911 1111, SMS: +36 70 700 1059 1097 Budapest, Könyves Kálmán körút 12-14.

ÖNKORMÁNYZATI VÁLASZTÁSOK – 2019.

23.17

Nyílt politikai csata volt az idei önkormányzati választás, olyan, amilyennek egy demokráciában lennie kell – jelentette ki Orbán Viktor

A kormányfő megköszönte Tarlós István főpolgármesternek az eddigi munkát, hiszen – mint mondta – ő volt az, aki Budapestet kirángatta a csődközeli helyzetből. Hozzátette: a fővárosiak úgy döntöttek, most valami más következik. Ezt a döntést tudomásul veszik és a fővárosiak érdekében készen állnak az együttműködésre. Orbán Viktor ezzel együtt arról tájékoztatott, hogy a megyei jogú városok közül 13-at továbbra is a Fidesz-KDNP vezet, 10 viszont ellenzéki irányítás alá került. Az 5 ezer fő fölötti városokban a kormánypártok a települések több mint a felét irányíthatják, a megyei közgyűléseknek pedig a 100 százaléka a Fidesz-KDNP többségével működhet tovább. A miniszterelnök szavai szerint a választások azt bizonyították, hogy Magyarország legerősebb pártja továbbra is a Fidesz-KDNP, a kormánypártoknak pedig továbbra is Magyarország az első.

      Orbán Viktor

23.10

Nem történtek földregés-szerű változások a botrány-körzetekben

A Budaörsöt 1991 óta vezető, korábban SZDSZ-es, jelenleg a Budaörs Fejlődéséért Egyesület színeiben induló Wittinghoff Tamás 71,65 százalékos támogatottsággal nyert. A szexbotrányba keveredett polgármester kormánypárti riválisa, Dr. Czuczor Gergely 28,35 százalékkal szorult a második helyre. A drog és korrupciós ügyek ellenére Kispesten az ellenzéki polgármester, Gajda Péter a szavazatok 58,49 százalékát szerezte meg és ezzel megtarthatja a kerület vezetői székét, míg a Fidesz-KDNP színeiben Dódity Gabriella a voksok 37,25 százalékát szerezte meg. Győrben az elmúlt napok leghangosabb botrány-kampányának célszemélye, Borkai Zsolt a voksok 44,33 százalékával elnyerte a szavazók többségének bizalmát, ellenzéki riválisa, Glázer Tímea 42,86 százalékkal a második helyre szorult.

23.06

Budapest zöld lesz és szabad

A közös baloldali főpolgármester-jelöltként nyert Karácsony Gergely fogalmazott így az eredmények ismeretében. A párbeszédes politikus azt mondta: a vezetésével átviszik Budapestet a 20. századból a 21.-be, valamint visszaviszik Európába.

      Karácsony Gergely

23.02

Országosan szép az eredmény, Budapesten el kell gondolkodni – értékelte az önkormányzati választás eredményét Tarlós István

A Fidesz-KDNP politikusa több, mint 70 százalékos feldolgozottság mellett a voksok 44 százalékát szerezte meg, míg a közös baloldali jelölt 50 százalékot szerzett. A leköszönő főpolgármester gratulált és sok szerencsét kívánt Karácsony Gergelynek és úgy fogalmazott: nincs mit mondani, Budapest ma így döntött.

      Tarlós István

22.47

A megyei jogú városok több mint felében győzött a Fidesz-KDNP

A kormánypártok 12 településen nyertek, míg tízben az ellenzék, egyben pedig független jelölt lett az első. Hasonlóan alakult az eredmény a megyei képviselők tekintetében is: a kormánypártok 226, míg az ellenzék 216 politikust delegálhat a testületekbe.

22.36

Nagy a kormánypártok fölénye a megyei közgyűlésekben

A Fidesz-KDNP 241-142 arányban nyert a megyei listán. Eszerint majdnem kétszer annyi képviselője lesz a közgyűlésekben, mint az összes ellenzéki pártnak együttvéve.

22.22

Ellenzéki győzelem Tatabányán és Dunaújvárosban

Dunaújvárosban Pintér Tamás ellenzéki jelölt a szavazatok 56,4 százalékát szerezte meg és ezzel átveheti a polgármesteri széket a fideszes Cserna Gábortól, aki 9 évig irányította a Fejér megyei várost. A kormánypárti politikus a voksok 41 százalékát nyerte el. Komárom-Esztergom megye székhelyén az ellenzéki Szűcsné Posztovics Ilona a szavazatok 49,2 százalékával tudott nyerni, a fideszes Schmidt Csaba 3 százalékkal maradt le.

22.12

Botka László maradt a polgármester Szegeden

A csongrádi megyeszékhely szocialista polgármestere a szavazatok csaknem teljes feldolgozottsága mellett több mint 60 és fél százalékkal megnyerte a választást. A Fidesz-KDNP által támogatott független jelölt, Nemesi Pál a szavazatok 36,4 százalékát szerezte meg és már gratulált Botka Lászlónak. Azt is hozzátette: reméli, hogy az újrázó, MSZP-s polgármester programja egy részét befogadja.

22.05

Normális együttműködésre van szükség a kormány és a helyi közösségek között

Szijjártó Péter, külgazdasági és külügyminiszter a Karc FM-nek azt mondta: a veszekedés helyett arra van szükség, hogy a települések fejlődjenek, ez pedig csak közös erővel valósulhat meg.

      Szijjártó Péter

22.03

Összességében ismét a kormánypártok nyerhetik a választást

Bálint Botond szociológus a Karc FM-en elmondta: a megyei listák eredménye szerint a Fidesz-KDNP abszolút többséget szerzett, van, ahol 70 százalék körüli eredménnyel. Szerinte ez nagyjából megfelel a május európai parlamenti választás eredményének.

      Bálint Botond

21.59

A kabinet számára fontos Budapest fejlesztése

Hollik István kormányszóvivő a Karc FM-nek elmondta: a fővárost csak együttműködésben lehet fejleszteni, ehhez ezért szükség van a főpolgármesterre is. Hangsúlyozta, hogy Tarlós István ilyen vezető, miközben mindig kiállt a budapestiek érdekéért.

21.44

Körmenden, Sárospatakon, Tökölön és Kiskőrösön is a Fidesz-KDNP győzött

Körmenden maradt az eddigi polgármester, de szoros versenyben nyert. Bebes István a szavazatok alig több, mint 50 százalékát szerezte meg, a független Patonay Imre pedig 49 százalékot ért el. Sárospatakon 55 százalékkal nyert Aros János, a Patakért jelöltje, Csetneki József Flórián 44 százalékot szerzett. Tökölön Hoffman Pálra a választók 49 százaléka szavazott, a Civil Kontroll jelöltje, Farkas Zsuzsanna 32, a független Kéméndi Zsolt pedig 18 százalékot ért el. Domonyi László Mihály Kiskőrösön egyedüli indulóként nyerte meg a polgármester-választást. Marcaliban ugyanakkor a kormánypárti Huszti Gábor elvesztette a szavazást, 47 százalékot szerzett a MOTTE jelöltjével, Sütő Lászlóval szemben, aki a voksok 50 százalékát kapta. Százhalombattán az ÉSZKE jelöltje, Vezér Mihály nyert 64 százalékkal, Mánya Zsolt, A Mi Városunk Jövőjéért, illetve a DK, a Momentum és a Jobbik aspiránsa 35 százalékot szerzett.

21.42

Hódmezővásárhelyen teljes az ellenzéki siker – a kormánypárti jelölt gratulált riválisának

Grezsa István kiemelte: minden jel arra mutat, hogy a MINDENKI MAGYARORSZÁGA-Tiszta Vásárhelyért Egyesület képviseletében induló Márky-Zay Péter nem csak a polgármesteri munkára kapott bizalmat újabb 5 évre, de jelentős képviselő-testületi többséget is tudhat maga mögött. A Fidesz-KDNP által támogatott független politikus a győztesekhez szólva hozzátette: a kormánypárti eredmények azt üzenik a városvezetésnek: a béke és a fejlődés ügyét is képviselniük kell.

      Grezsa István

21.22

Sárbogárdon, Berettyóújfaluban és Sárváron a kormánypárti jelöltek nyertek

Sárbogárd polgármestere ismét Sükösd Tamás, a Fidesz-KDNP jelöltje lett a szavazatok 71 százalékával. A DK-s Borbély Sándorra a voksok 28 százaléka érkezett. Berettyóújfaluban szintén Muraközi István maradt a településvezető. A kormánypárti politikus a szavaztatok 56 százalékát kapta, a Mindenki Magyarországa jelöltje, Zákány Zsolt 43 százalékot szerzett. Sárváron is az eddigi polgármester nyert: a fideszes Kondora Istvánra 67 százalék szavazott, míg a Híd a Jövőnkért Egyesületet képviselő Németh Zsolt 32 százalékot szerzett.

21.10

A kipróbált, kormánypárti polgármesterek meg tudták tartani a választók bizalmát

Hollik István kormányszóvivő a HírtTV-nek azt mondta: a részeredményekből arra lehet következtetni, hogy azokban a megyei jogú városokban, ahol a városok vezetői hosszú évek óta tudták bizonyítani alkalmasságukat, a szavazók visszaigazolták a bizalmukat. Ott viszont, ahol a Fidesz-KDNP új jelöltet indított, mint például Miskolcon, úgy tűnik, nem sikerült elég jól a bemutatkozás. A politikus szerint ez a választás most arról szólt, hogy a településeket alkalmas emberek vezetik-e, vagy pedig ellenzéki hídfőállássá válnak. Hollik István szerint ennek a háborúnak a legnagyobb vesztesei a városok, falvak lesznek.

      Hollik István

21.08

Vecsésen, Üllőn és Albertirsán feldolgozták a szavazatokat

A Nemzeti Választási Iroda adatai szerint Vecsésen a jelenlegi polgármester, a Fidesz-KDNP politikusa, Szlahó Csaba nyert több, mint 77 százalékkal. A második a Momentum és az LMP közös jelöltje, Pintér Sándor lett kevesebb, mint 10 százalékkal és a szocialista Vonnák Iván Péter is hasonló eredményt ért el. Üllő polgármestere a független Kissné Szabó Katalin lett a voksok 57 százalékával, Fricsovszky-Tóth Péter, az Üllő te vagy jelöltje majdnem 43 százalékot szerzett. Albertirsán a szintén független Fazekas Lászlót a szavazók 51 százaléka választotta meg településvezetőnek, Gergely Norbert, a CÉL – TVNE jelöltje 27, a fideszes Szőke Szabolcs pedig 21 százalékot szerzett.

21.06

A Baranya megyei Alsószentmártonban adminisztrációs nehézségek miatt csúszik az urnazárás

A településen a jogosultak 70-80 százaléka akart voksolni és sokan csak az urnazárás előtt jelentek meg leadni a voksukat – mondta el a település jegyzője az MTI-nek. Este 8 órakor még legkevesebb 30-an álltak sorba a szavazókör előtt.

21.05

A demokrácia él, virul és működik – mondta a Fidesz alelnöke a Karc FM-nek

Kósa Lajos szerint leginkább erre lehet következtetni abból, hogy többen mentek el választani most, mint öt évvel ezelőtt az önkormányzati választáson, illetve az európai parlamenti voksoláson májusban. A politikus úgy fogalmazott: a magasabb részvétel elsősorban a kistelepüléseknek köszönhető, hiszen az ott élők is bele akarnak szólni saját életük alakulásába és az országos politikába. Egyúttal hangsúlyozta: a kormánypárt kampánya arról szólt, hogy a településen élőkkel együtt lehet előre haladni, míg az ellenzék folyamatosan háborúzna a kabinettel. Kósa Lajos azt is kijelentette, hogy egy demokráciában el kell fogadni a választók véleményét és súlyos hibát követ el, aki ezt nem tiszteli.

      Kósa Lajos

20.25

A magyar embereket érdekli a demokrácia

Kovács Zoltán, nemzetközi kommunikációért és kapcsolatokért felelős államtitkár a Karc FM-nek elmondta: az elmúlt három választás – a tavalyi országgyűlési, az idei európai parlamenti és a mostani – magas részvételi adataiból az derül ki, hogy a lakosság szívesen fejti ki a véleményét a politikáról, a politikusokról. Szerinte ebből és abból, hogy a 2018-as, valamint a májusi voksoláson nagyarányú jobboldali győzelem született, az is következik, hogy nem véletlenül bízzák meg a Fidesz-KDNP képviselőit újra meg újra.

      Kovács Zoltán

20.14

A Párbeszéd társelnöke szerint az ellenzék visszavette Budapestet és több vidéki várost is

Szabó Tímea a HírTV kérdésére azt mondta: a magas választási arány szerinte azokat mozgósította elsősorban, akiknek erőt adott az ellenzéki összefogás és az abba vetett hit, hogy egyesített erővel előkészíthetik a kormányváltást. A bal-liberális politikus a kispesti korrupciós botrányt nem tartja mérvadónak a választás szempontjából.

20.06

November közepéig is elhúzódhat a választások végleges eredményének megállapítása

A jogszabályok értelmében az egyes szavazókörökben addig kell a voksokat számlálni, amíg kétszer egymás után ugyanazt az eredményt nem kapják. Ezeket az adatokat lehet felvezetni a hivatalos jegyzőkönyvekbe, amelyeket a szavazatszámláló bizottságok valamennyi tagjának alá kell írnia. Az eredményt megállapító döntés ellen önálló fellebbezésnek nincs helye, azt csak a helyi választási bizottság határozata elleni jogorvoslattal együtt lehet megtámadni. Ha a jelöltek és jelölőszervezetek minden ilyen lehetőséget kihasználnak, a végeredmény megállapítása akár egy hónapig is elhúzódhat.

20.00

A demokrácia ünnepének nevezte az idei önkormányzati választást Kósa Lajos

A 2014-es és a májusi, európai parlamenti választások részvételi adatait is meghaladja a helyhatósági voksoláson megjelentek aránya – mondta el a Fidesz-KDNP önkormányzati választásokért felelős kampányfőnöke az urnazárás után. Kósa Lajos szerint ez döntően annak köszönhető, hogy a kistelepüléseken a korábbi szavazásokhoz képest lényegesen többen akarták kifejezni a véleményüket arról, hogy kik vezessék a községüket a következő években. A politikus kiemelte: a kormánypártok mindenhol a lehető legalkalmasabb, legrátermettebb jelölteket igyekeztek elindítani a választáson, mert csak így lehet építkezni és gyarapodni. Egyúttal arra is emlékeztetett, hogy a Fidesz-KDNP voksolásokon nyertes jelöltjei minden választópolgárral, az ellenzéki szavazókkal is szövetséget szeretnének kötni, mert csak egy települési összefogás jelentheti a boldogulást. Kósa Lajos hozzátette: a választás tétje az volt, hogy az építkezésé lesz-e a jövő vagy a következő évek a kormány elleni háború jegyében zajlanak-e. Legkésőbb két és fél óra múlva kiderül, hogy a szavazók melyik irányra adták a voksaikat.

19.48

Üdvözölték a magas részvételi arányt az ellenzéki politikusok

Kunhalmi Ágnes, az MSZP választmányának elnöke azt mondta: jó, ha az emberek élnek demokratikus jogaikkal, tehát, ha magas a részvétel, az a demokrácia ünnepe. Szerinte ugyanakkor kiszámíthatatlan, hogy ez kinek kedvez. A szocialista politikus egyúttal úgy fogalmazott: tíz év óta először “ment fel a versenypályára” az ellenzék azzal, hogy összefogott. A DK frakciószóvivője, Gréczy Zsolt úgy vélte: a magas részvételi arány azt jelenti, hogy sok választó gondolta úgy: szeretne irányt szabni lakóhelye következő éveinek. Barabás Richárd, a Párbeszéd szóvivője pedig köszönetet mondott a választóknak a magas részvételért. …

19.40

Nem lehet következtetni a választás végeredményére a részvételi adatokból

Rotyis Bálint, a Médianéző elemzője a Karc FM-nek elmondta: az, hogy az önkormányzati szavazáson a voksolásra jogosultak több mint a 47 százaléka vett részt, önmagában egyik oldalnak sem jelent győzelmet. Emlékeztetett, hogy a tavalyi országgyűlési választás magas részvételi adataiból az ellenzék remélt győzelmet, ez azonban nem valósult meg…

      Részvételi adatok

Lezárult a 2019-es önkormányzati választás

A szavazókörök reggel 6 és este 7 óra között tartottak nyitva. A 17 órai adatok szerint a voksolásra jogosultak több, mint 42 százaléka járult urnához. Ez meghaladja a legutóbbi, 2014-es önkormányzati választás részvételi arányát. A legtöbben Vas, a legkevesebben pedig Hajdú-Bihar megyében szavaztak, a városok közül pedig kiugróan magas a részvételi arány Hódmezővásárhelyen, de Győrben és Szegeden is sokan voksoltak. Budapesten a 17 órai adatok szerint a jogosultak 44 százaléka adta le a szavazatát.