+36 1 911 1111, SMS: +36 70 700 1059 1097 Budapest, Könyves Kálmán körút 12-14.

Komplex projektet indított Ferencváros Önkormányzata a kerületben hajléktalanná vált emberek felkarolására. A LÉLEK Program három pillérből áll. A kapcsolattartással, tanácsadással járó előgondozási szakasz után az igénylő beköltözhet egy önkormányzati bérlakásba, ahol két évig tartózkodhat. Akik teljesítik a feltételeket, nagyobb, ún. kiléptető lakásba költözhetnek át – monda el a Karc FM Spájz műsorában Siroki István a LÉLEK–Pont és Utcai Szociális Munkás Csoport koordinátora.

Műsorunkban Sebők Endre a Ferencvárosi Szociális Foglalkoztató és Ellátó Nonprofit Kft. ügyvezető igazgatója egy másik lehetőségről, a hajléktalan közfoglalkoztatási mintaprogramról beszélt, amelynek fontos célja, hogy minél több nehéz helyzetben lévő embert tereljen az elsődleges munkaerőpiac irányába, illetve a hasznos munkavégzés által növelje önbecsülésüket.

Október 15-étől tilos közterületen életvitelszerűen tartózkodni, a rendelkezés kapcsán Gallai Tamás az Aszódi Éjjeli menedékhely és Nappali melegedő intézmény vezetője elmondta: a megnövelt kapacitásnak köszönhetően van elég férőhely az épületben. Az intézményben jó körülményeket biztosítanak a hajléktalanoknak: a négyágyas szobákban zárható szekrényeket helyeztek el. a matracokat műbőrrel borították, így élősködő nem tud bennük megtelepedni, heti egyszer orvos jön hozzájuk, aki szükség esetén gyógyszert és beutalót ír. Sokan szorultak ki az ellátásból, mert párban éltek, és nem akartak elszakadni éjszakára külön női és külön férfi éjjeli menedékhelyre, itt viszont biztosított számukra a közös szoba. Náluk az sem jelent akadályt, hogyha kutyával szeretne valaki beköltözni, mert az udvaron egy ötállásos kennel is található. Farkas Beatrix interjúja.