+36 1 911 1111, SMS: +36 70 700 1059 1097 Budapest, Könyves Kálmán körút 12-14.

Kulcsfigurája lehet Orbán Viktor a most kezdődő uniós alkufolyamatoknak – jelentette ki a Karc FM-en a XXI. Század Intézet igazgatója. Lánczi Tamás kifejtette, hogy a magyar miniszterelnök a Fidesz-KDNP által delegált 13 képviselővel, valamint a Néppártban és azon kívül helyet foglaló szövetségeivel hatással lehet az egyes pártcsaládok erőviszonyaira. Ha ugyanis a Fidesz kilép az EPP-ből, vagy kizárják, akkor az dominóhatást indíthat el a pártcsalád jobb- és baloldalán egyaránt. Ennek következtében a baloldalé lehet az irányító szerep, ők szabhatnák a koalíció megkötésének szabályait és komoly beleszólásuk lehetne abba is, ki töltse be az Európai Bizottság elnöki tisztségét.

A kulcspozíciók betöltéséről szóló vitákban is elsősorban a nemzetállami érdekek irányítanak – emelte ki az elemző. Lánczi Tamás felhívta a figyelmet: az Európai Tanács azért bírálta felül a csúcsjelölti rendszert, mert az állam- és kormányfők az ideológiák és a pártcsaládok érdekei felé helyezik a saját nemzeti érdekeiket. Ez látszik abból is, hogy Emmanuel Macron francia államfő a politikai ellentétek ellenére egyeztetést kezdeményezett a Visegrádi négyekkel.

Tekintélyt és súlyt ad Orbán Viktornak az Európai Parlamentben az, hogy az ország 53 százaléka szavazatával támogatta az Európai Parlamenti választáson a mögötte álló pártszövetséget – hangsúlyozta a XXI. Század Intézet igazgatója. Lánczi Tamás szerint amikor összeülnek az uniós állam- és kormányfők, akkor a tárgyalóasztalnál van jelentősége annak, hogy melyik szereplő mögött milyen legitimáció van, a Fidesz pedig vasárnap „akkorát nyert, hogy az a Holdról is látszik.” Simon-Palov Judit interjúja.