+36 1 911 1111, SMS: +36 70 700 1059 1097 Budapest, Könyves Kálmán körút 12-14.

A Greenpeace is üdvözli a kormány szándékát, mellyel visszaszorítaná Magyarországon is a műanyag szatyrok használatát. Simon Gergely, a környezetvédő szervezet szakértője szerint egy ember egy évben átlagosan 80 ilyen szatyrot használ, de csak néhány percig, azután ez vagy a hulladéktárolóba kerül, vagy máshol szennyezi a környezetet. Az ilyen tárgyak lebomlási ideje ugyanis több száz év.

A Greenpeace Magyarország 140 ezer aláírást adott át a kormánynak a betiltás érdekében, ami egyébként a szomszédos Romániában már megtörtént. Simon Gergely beszélt arról is, hogy 42 országban végeztek felmérést arról, hogy mely cégek szennyezik PET palackjaikkal a környezetet és nem meglepő módon a nagy üdítőitalgyártók végeztek az élen. Ugyan a tervek szerint a jelenlegi tíz százalékról negyvenre emelnék ezen cégek a palackok újrahasznosítását, ez Simon Gergely szerint nem sokat ér, mert egyre több palackot állítanak elő.

“Régen is megvoltak az emberek műanyag csomagolóanyagok nélkül, a mai napra viszont ez a fajta szennyezés az egyik legsúlyosabb globális környezetvédelmi problémává vált.” Szerinte a szatyrok betiltása csak az első állomás kellene, hogy legyen, mert a műanyag evőeszközök és dobozok is rengeteg kárt okoznak. A PET palackokat például termékdíjassá tennék, mert akkor az emberek visszaváltanák és nem eldobnák azokat.

A Greenpeace Magyarország ”Stop műanyag” petícióját a 140 ezer aláírással október elején adták át az Innovációs és Technológiai Minisztériumnak. A szaktárca tervei között az szerepel, hogy az egyszer használatos műanyag szatyrokat 2020-ra teljesen betiltja.