+36 1 911 1111, SMS: +36 70 700 1059 1097 Budapest, Könyves Kálmán körút 12-14.

Az elmúlt és az előttünk álló időszak lendületes gazdasági növekedése is biztató – jelentette ki a Karc FM-en Lentner Csaba közgazdász. A Nemzeti Közszolgálati Egyetem professzora szerint az újabb, csaknem 5 százalékos, negyedéves bővülés hátterében alapvetően az áll, hogy a monetáris és a fiskális gazdasági politika ideológiai alapjai közösek. A bérek ugyanis egy 6 éves megállapodás miatt folyamatosan nőnek, miközben az inflációt sikerül kezelhető, 2 százalékos sáv alatt tartani. Ennek következtében “a fogyasztás pörög, az életszínvonal emelkedik, a gazdaság pedig kiszámítható pályán mozog”.

Lentner Csaba azt is hangsúlyozta, hogy az uniós források fontosak ugyan a magyar gazdaság számára, de a 2014 óta tapasztalható gazdasági bővülés 96-97 százaléka mégis belső tényezőknek köszönhető. Ez jó alap lehet ahhoz, hogy ha 2020 után Magyarország uniós forrásait valóban megkurtítják 23-25 százalékkal, a magyar gazdaság akkor is megállja a helyét és a növekedés 3-4 százalékos intervallumban maradjon.

A közgazdász úgy látja, az új kormányzat egyik legfontosabb feladata tovább erősíteni a korrupció ellenes küzdelmet, és a gazdaság kifehérítésének sikeres folyamatát folytatva megoldani, hogy az uniós pénzeket szabályosan, valóban az újjászervezett magyar állam érdekében használjuk fel.