+36 1 911 1111, SMS: +36 70 700 1059 1097 Budapest, Könyves Kálmán körút 12-14.

Szenes Zoltán, volt vezérkari főnök a Karc FM-en elmondta: a Zrínyi 2026 honvédelmi és haderőfejlesztési program keretében olyan beszerzések indultak és indulnak, amelyek korábban nem. Idén például az első negyedévben már meglesznek az új, korszerű gyakorlóruhák, de elkezdődik az egyéni fegyverzet kialakítása is. Ezek egy részét ráadásul a hazai hadiipar fejleszti. Szenes Zoltán hangsúlyozta: ideje már, hogy Magyarországon is megjelenjenek a nyugati, NATO-kompatibilis technikák. Hozzátette ugyanakkor, hogy a program nemzetközileg is indokolt, hiszen maga az észak-atlanti szövetség is erőteljes haderőfejlesztésbe kezdett a 2014-es ukrán válság kirobbanása után, hogy némi elrettentést mutasson fel Oroszország felé.

A Nemzeti Közszolgálati Egyetem tanára kifejtette: az egyik hajtóerő az orosz fenyegetés, a másik pedig, hogy a magyar honvédség haditechnikai rendszere nagyon elavult, modernizálni kell. A két tényező itt összekapcsolódik, ami mellett van egy erős politikai akarat, amely egyre nagyobb forrásokat biztosít a honvédségnek. Hosszú, tízéves távlatban van jövőkép, amely megvalósulhat. A tervek között szerepel az is, hogy Magyarországnak újra legyen nehézdandárja, amire évtizedek óta nem volt példa. A hazai haderő emellett külön hangsúlyt fektet a speciális képességek fejlesztésére is.

A területre szánt források ráadásul a gazdasági növekedés miatt várhatóan meghaladják az eredetileg tervezett szintet is.