+36 1 911 1111, SMS: +36 70 700 1059 1097 Budapest, Könyves Kálmán körút 12-14.

Az első félévben 5 százalék körül bővült a magyar gazdaság, ami a második félévben némileg lassulhat – mondta a Hangolóban a Takarékbank vezető elemzője. Suppan Gergely szerint a kedvezőtlen külpiaci folyamatok miatt a második félévben 4 százalék körüli növekedés várható, így 2019-ben összességében 4,5-4,6 százalékkal bővülhet a GDP. Ez még így is jóval magasabb, mint az eurozóna országainak átlaga, és folytatódhat a magyar gazdaság felzárkózása.

Év végén Magyarország dobogós helyen zárhat. Suppan Gergely kitért rá, hogy a német ipar recesszióba került, ami érzékenyen érinti a visegrádi országokat, hiszen ezen országok Németország beszállítói. Szerinte tavaly itthon erős volt a beruházás üteme, ez idén már nem tartható, az építőipar teljesítménye is lassulhat. Közben a bérnövekedés miatt a fogyasztás továbbra is erős, a belső kereslet húzza a gazdaságot. Jövőre a gazdaság növekedése 3,5 százalék lehet, ami szintén magasabb az európai átlagnál. A szakember Európában nem számít újabb válságra, de lassulásra igen.

A Pénzügyminisztérium 4, a Magyar Nemzeti Bank 4,3 százalékos bővülést vár idén. Ezeknél az elemzői várakozások magasabbak.