+36 1 911 1111, SMS: +36 70 700 1059 1097 Budapest, Könyves Kálmán körút 12-14.

Nem változott Németországban a bevándorlással kapcsolatos álláspont – mondta a Karc FM reggeli hírműsorában az Alapjogokért Központ elemzője. Párkányi Eszter egy nemrég elkészült kutatásukra hivatkozva azt mondta, hogy a német parlamentnek lett volna arra lehetősége, hogy elutasítsa az ENSZ migrációs paktumát. Ezt azonban nem tették meg. Az elemző emlékeztetett, hogy több ország – közte a legnagyobb célországnak számító Egyesült Államok, Ausztrália, Olaszország, Izrael és a visegrádi négyek – is elutasítják a paktumot.

Párkányi Eszter szerint a legutóbb kilépő Ausztria döntése azért jelentős, mert jelenleg Bécs tölti be az EU tanácsának soros elnöki tisztjét.

Az elemző szerint a paktum jelenlegi szövegtervezete kizárólag a migránsok és a kibocsájtó országok érdekeit veszi figyelembe. Elemzésük arról is szól, hogy bár az ENSZ szerint a paktum csak egy ajánlás, nem kötelező betartani, mégis a korábbi gyakorlat azt mutatja, hogy az ilyen dokumentum később kötelező érvényűvé válik. A legtöbb nemzetközi bíróság ugyanis az ítéletek indoklásában gyakran hivatkozik a nemzetközi emberi jogi anyagra. Az Alapjogokért Központ elemzője szerint a migránsvízum ügyében az Európai Parlamentben máris erre az egyezményre hivatkoznak, holott még az meg sem született.