+36 1 911 1111, SMS: +36 70 700 1059 1097 Budapest, Könyves Kálmán körút 12-14.

Akár kétharmados jogszabályokat is érinthet a nyolcadik, a családok védelméről és a további családpolitikai intézkedésekről szóló nemzeti konzultáció. Nacsa Lőrinc, a Kereszténydemokrata Néppárt országgyűlési képviselője a Karc FM-en emlékeztetett, az eddigi konzultációk eredménye is kötelezte a kormányt, hogy a polgárok akaratának megfelelően hozzon döntést az érintett ügyekben, legyen szó a bevándorlást támogató szervezeteket érintő intézkedésekről, vagy Magyarország Európai Uniós politikájáról. A családok támogatása, a gyermekvállalás további ösztönzésének eszközei Nacsa Lőrinc szerint ma már olyan rendszert jelentenek, amit ciklusokon átívelően is meg kell védeni. Ezért garantálnák, hogy később se lehessen könnyen megváltoztatni az elmúlt 8 évben megalkotott családtámogatási rendszert. A képviselő emlékeztetett: a szocialista-liberális kormányok regnálása idején, 2010 előtt többek között lerövidítették a GyES időtartamát, a háromgyermekesek adókedvezményét pedig eltörölték. Ezzel szemben a polgári kormány ma már kétszer annyi összeget fordít családtámogatásra, mint ami az utolsó, szocialisták által alkotott költségvetésben szerepel.

Szövetségesek közötti viták

Nacsa Lőrinc szerint az Európai Uniót is vissza kell kormányozni abba az irányba, amelybe az alapítók elindították. Ennek része az is, hogy nem a bevándorlást tekintik megoldásnak az unió gazdasági gondjaira, hanem az unió polgárait, családjait erősítik meg. A májusi Európai Parlamenti választás szerinte éppen ezért nem a következő 5 évről szól. „Nem az unión belül elfogadott uborka-görbület, hanem maga az Európai Unió lesz a választás tétje.”

A képviselő a Néppárton belül zajló folyamatokról azt mondta: le kell folytatni azokat a vitákat, amelyek a keresztény-konzervatív irányban tudják tartani a pártcsaládot. A Néppárt bal széle ugyanis szerinte egyre jobban közeledik a liberális, bevándorlást támogató irányhoz. Manfred Weber csúcsjelölti támogatásával kapcsolatban Nacsa Lőrinc emlékeztetett: a másik lehetséges jelölt – a volt finn miniszterelnök Alexander Stubb – nem a Néppárt értékeit vallja magának, nem a keresztény kultúrát akarja megvédeni, és nem is érdekelt az erős nemzetállamokban.