+36 1 911 1111, SMS: +36 70 700 1059 1097 Budapest, Könyves Kálmán körút 12-14.

Minden korábbinál több, 44 jogcímen nyújthatnak be a gazdák ún. egységes kérelmet május 15-éig. Győrffy Balázs, a Nemzeti Agrárgazdasági Kamara elnöke a Karc FM-en elmondta: a benyújtásra szolgáló felület praktikus, felhasználóbarát, amin a gazdálkodók egyben látják, hogy milyen jogcímeken adhatnak be kérelmet. Emlékeztetett ugyanakkor, hogy a május 15-e jogvesztő határidő, ami után csak bizonyos szankciókkal együtt igényelhető a támogatás.

Minden információ birtokában

Győrffy Balázs szerint a rendszer egésze az elmúlt években a gazdák kiszolgálása érdekében modernizálódott és egyszerűsödött. Példaként említette, hogy a kamarai kártyákkal pillanatok alatt azonosítják az ügyfelet. Az eszközökbe ugyanis a legmodernebb technológia van beépítve. Emellett azok információigénye is ki van elégítve, akik az Uniós jogszabályok részleteit is ismerni akarják. Ha valaki a kérelem beadása során hibát ejt, arra a falugazdászok is figyelmeztetnek, de az ügyfélkapun keresztül is minden információt megkapnak.

Nincs olajfolt, van GPS

A NAK elnöke szerint le kell számolni azokkal a beidegződésekkel, amiket az elmúlt 40 év alakított ki az agráriumról. Az ágazat ugyanis ma már gyorsabban fejlődik, mint a legtöbb hasonló terület. A közúti forgalomban például még csak tervezik az önvezető autók megjelenését, a szántóföldeken viszont már műhold vezérelt eszközök vetnek, permeteznek. Az ilyen körülmények között termelő gazdálkodónak arra van lehetősége, hogy a XXI. századi információs eszközöket figyelje, így például visszatérően figyelemmel kövesse az ügyfélkapujának dokumentumait.
Pelyach Gergely interjúja.