+36 1 911 1111, SMS: +36 70 700 1059 1097 Budapest, Könyves Kálmán körút 12-14.

Az Emberi Jogok Európai Bíróságához fordul a Kisebbségi Jogvédő Intézet a terrorizmus miatt elítélt két székelyföldi magyar fiatal ügyében – mondta reggeli hírműsorunkban az intézet igazgatója. Csóti György kifejtette: akkor tudnak nemzetközi jogi fórumokhoz fordulni, ha látják az ítélet indoklását, melyet egyébként már augusztus elején már meg kellet volna kapniuk. Az intézettel együttműködő román ügyvédek közben az ottani igazságszolgáltatás harmadfokához fordulnak – tette hozzá Csóti György, aki szerint mindenféle bizonyítékok nélkül, koncepciós eljárásban ítélték el Beke Istvánt és Szőcs Zoltán. Azt is felháborítónak tartja, hogy a két fiatal nem kapott védelmet a bíróságon.

Szerinte a volt román diktátor Ceausescu szelleme kísért ma is – az egykori hírhedt titkosszolgálat utódszervezete a nemzeti érdekekre hivatkozva lecsap mindenkire, aki a kisebbségi jogokat szóba hozza Romániában. Az intézet igazgatója beszélt arról is, hogy civil kezdeményezést is indítottak, a Kisebbségi Jogvédő Intézet honlapján aláírásával mindenki csatlakozhat, aki tiltakozni akar az ügyben. Eddig tízezer aláírás gyűlt össze, a petíciót pedig eljuttatják a román államfőnek.

Beke Istvánt és Szőcs Zoltánt öt-öt év letöltendő börtönbüntetésre ítélték másodfokon jogerősen államellenes összeesküvés cselekménye miatt. Előtte elsőfokon a román bíróság bizonyítékok hiányában felmentette a két székelyföldi fiatalt.