+36 1 911 1111, SMS: +36 70 700 1059 1097 Budapest, Könyves Kálmán körút 12-14.

A Költségvetési Tanács is megalapozottnak tartja a jövő évi büdzsét. Kovács Árpád elnök szerint a 2020-as büdzsé megfelel a két legfontosabb kritériumnak, vagyis az államháztartási hiány mellett tovább csökken az államadósság mértéke. Hozzátette, nem voltak érdemi viták a tervezetről, a Tanács észrevételeire pedig a Pénzügyminisztérium várhatóan reagálni fog. Kovács Árpád megjegyezte, hogy az idei költségvetéshez képest a jövő évi tervezet jóval több kockázattal számol, azonban a betervezett 500 milliárd forintos költségvetési tartalék elegendő ahhoz, hogy ha az uniós gazdaság visszaesik, vagy az amerikai – kínai vámháború miatt a várakozások alatt marad a magyar bővülés, akkor is teljesíthetőek lesznek a korábban bejelentett kormányzati intézkedések.

Kovács Árpád számításai szerint amennyiben 4 százalék körüli növekedés van, akkor az 500 milliárd forintos tartalékot fel is lehet használni az év utolsó részében, hogy amire a tervezés időszakában kevesebb pénzt szántak később pótolni lehessen. Ha viszont nem a kedvező forgatókönyv valósul meg, akkor 3 százalékos növekedésig elég tartalék van, hogy a bejelentett intézkedések meg tudjanak valósulni.

Kovács Árpád arról is beszélt, hogy a tervek szerint az államadóság mértéke továbbra is csökkenő pályán marad, mely az év végére a korábbi 80 százalékos mértékről 60 százalék alá csökken. Ez egyébként egyik feltétele az Euró bevezetésének. A Költségvetési Tanács elnöke szerint „a kérdés mindig az, amikor visszatér egy válság, hogy ezek lapos hullámok lesznek, vagy magas hajókat maguk alá temető hullámok?” Most az látszik, hogy lesznek nehézségek, de ezek menedzselhetők maradnak. A 3-4 százalékos magyar gazdasági növekedés egyébként még mindig az európai átlag felett lesz 2 százalékkal. A 2020-ra vonatkozó költségvetési tervet július közepén fogadhatja el az országgyűlés.