A Nemzeti Adatvédelmi és Információszabadság Hatóság kiadott állásfoglalása szerint ijesztő méreteket ölt a szakképzetlen álpszichológus tevékenysége. Dr. Császár-Nagy Noémi klinikai szakpszichológus, igazságügyi szakértő szerint kb. 10 ezer szakszerűtlenül és jogszerűtlenül dolgozó gyógyító tevékenykedik hazánkban, akik magukat legtöbbször az interneten hirdetik. A keresőszavak segítségével ugyanis könnyen rájuk találnak az egyébként valóban segítségre szorulók.

A szakértő szerint a gyermekük számára fejlesztési, oktatási céllal vagy lelki probléma miatt segítséget kereső szülők számára ma Magyarországon semmiféle hiteles támpont, névsor nem áll rendelkezésre. Ennek oka, hogy nem szabályozott a piac, hiányoznak a tájékoztatási pontok, amely alapján a szülők hitelesen informálódhatnának. Ennek következtében a szülők az interneten keresgélve találják ki, mi segítene a gyermeküknek. Ez a gyakorlat viszont a visszaélések melegágya és képes negatív következményeket előidézni. Dr. Császár-Nagy Noémi szerint az álpszichológus igénybevételével “jobb esetben” a lelki egészségét, rosszabb esetben az életét is kockáztatja az ember.

Hogyan szűrjék a csalókat?

A szülőnek pontos tájékoztatást kell kapnia a kezelő végzettségéről, hazai honosított jogosítványairól, működési engedélyéről. Tudnia kell, hogy kizárólag a szülői felügyeletet ellátó személy, illetve gondozó adhat beleegyezést a gyermek vizsgálatára, illetve terápiás kezelésére. A szülőnek joga van ahhoz is, hogy részletes tájékoztatást kapjon az ellátásba való beleegyezést megelőzően. A gyermek emberi méltóságát pedig minden körülmény között tiszteletben kell tartani. Farkas Beatrix interjúja.