+36 1 911 1111, SMS: +36 70 700 1059 1097 Budapest, Könyves Kálmán körút 12-14.

„A kilencvenes évek elején még egzotikus betegségként tanulták az orvosok” – emlékezett Dr. Lukács Zoltán, kisállatklinikus szakállatorvos a Spájz műsorában. 2009-ben már egy magyarországi fertőzött kutya esetét írták le szakorvosok. Néhány év alatt aztán egyértelművé vált, hogy nem egyedi esetről van szó. Az elmúlt 3-4 évben egyre nagyobb számban jelent meg a betegség, főleg a kedvezőbb csapadékellátású területeken.

Szívféreg

Maga a féreg, 30 cm-re nő. A fertőzés egy közvetítőn, a szúnyogon keresztül történik. A lárva a szúnyogban hetekig fejlődik, majd mikor egy következő fejlődési szakaszba kerül az élősködő, akkor a szúnyog csípése által bejut egy addig egészséges állatba, ahol hónapokon át lappang. Fél évnek kell eltelnie, hogy a féreg a teljes hosszát elérje.

A megelőzés a fontos

Két módja van a megelőzésnek, mondja Dr. Lukács Zoltán. Vagy magától a szúnyogcsípéstől védjük a kutyát, a másik lehetőség pedig, hogy még egészséges kutya esetében, szívféreg lárva elleni készítményt adunk a kedvencünknek. Ez megakadályozza, hogy a szúnyogcsípéssel esetleg a kutya szervezetébe jutó lárva tovább fejlődjön. Ha mégis megjelenik a kutya szervezetében a szívféreg, akkor keringési elégtelenséggel, illetve légzési problémákkal kell számolni.

A szívférgesség neve ellenére a parazita nem a szívben él, hanem a nagy tüdőerekben található meg, és a halált követő pillanatokban jut csak be a szívbe. A gyógyulási esélyekről azt mondta: hogyha előrehaladott az állapot, az állat testében több féreg is van, akkor nem tudnak segíteni az orvosok. Ebben az esetben a kutya számára a szívférgesség már “halálos parazitózis”.

Magának a betegségnek négy stádiuma van. Szakértők szerint az első kettő, bizonyos esetekben még a harmadik elváltozás is kezelhető, de a negyedik stádiumban olyan súlyos mértékű a fertőzöttség, hogy ott nem lehetséges a gyógyulás. Maga a kezelés komplikált, időigényes és nagyon költséges is. Injekciós és infúziós kúráról van szó, több hónapon át. Ha sikerül is a parazitákat elpusztítani az erekben, akkor az trombózist, vagyis érelzáródást eredményezhet, tehát nem veszélytelen maga a kezelés sem. Éppen ezért a hangsúly a megelőzésen van. Dr. Lukács Zoltán, kisállatklinikus szakállatorvost Back Réka kérdezte.