+36 1 911 1111, SMS: +36 70 700 1059 1097 Budapest, Könyves Kálmán körút 12-14.

Az oszmán szultán, Szigetvár bevétele előtt egy nappal hunyt el. Az oszmán birodalom 36 uralkodója közül őt tekintik a legnagyobbnak, uralmának idejét a legfényesebb időszaknak. Éppen ezért a mai napig nagyon erős az emléke, és nem csak a törökök körében – mondja Dr. Pap Norbert, a Pécsi Tudományegyetem tanára. Szigetvár mellett, a szultán halálának helyszínén, a törökök egy emlékhelyet, egy úgynevezett türbét építettek. Ez később fontos zarándokhellyé vált, egészen addig, amíg az oszmán uralom megszűnésével elvesztette jelentőségét. Mivel ez a türbe nem csak mauzóleum volt, hanem zarándokhely, így ki kellett szolgálnia az ide érkezőket – ezért volt itt dzsámi, derviskolostor, és az őrségnek egy kaszárnya.

A türbe múltja és jelene

Az 1680-as évek végéig virágzik a Szigetvár melletti türbe, majd az 1690-es évek elején lerombolják. Néhány évig még tudták a település lakói, hogy hol van ez a hely, aztán a feledés homályába veszett. A huszadik század elején kezdődött el ennek a helynek a kutatása, de ezek közül egyik sem vezetett eredményre. 2013-ban, Dr. Pap Norbert vezetésével alakult meg az a kutató csoport, ami hosszú évszázadok után megtalálta a türbét. 2015-ben indult el az ásatás és kitartó munkával mára meglett az összes épület. A legutolsót idén találták meg, aminek létezéséről korábban is tudtak, méghozzá Esterházy Pál herceg korabeli rajzából, de eddig nem akadtak rá. Ez volt a katonák kaszárnyája. Műszeres módon, talajradarral, geofizikai módszerrel is keresték az elmúlt években ezt a katonai barakkot, de mivel a többi épülettől eltérően ez a rész úgynevezett „cölöpépület” volt, így a műszerek nem jelezték. Végül egy másik épületrész feltárása során találtak rá.

A türbe jövője

Készül egy tudományos jelentés az elmúlt hat év munkájából, mondja Dr. Pap Norbert, és egy 2017-es kormányhatározatnak köszönhetően turisztikai központ fog ezen a területen épülni, bemutatva ezt a világraszóló leletegyüttest, amit a Pécsi Egyetem kutatói feltártak. Back Réka interjúja.