+36 1 911 1111, SMS: +36 70 700 1059 1097 Budapest, Könyves Kálmán körút 12-14.

Pánikra nincs ok, de a jelenleg hatályos jogszabályok szerint minden fúrt, vagy ásott kutat be kell jelenteni az év végéig az illetékes hatóságoknál – mondta a Karc FM-nek a Magyar Vízkútfúrók Egyesületének titkára. Szongoth Gábor a Hangolóban úgy fogalmazott: egy 2016-ban, jó szándékkal született jogszabály mondta ki azt, hogy a 2018 januárja előtt, engedély nélkül létesített kutakat 2018 év végéig legalizálni lehet büntetés megfizetése nélkül. Ezt módosította egy nyáron elfogadott rendelet, amely mentesítette volna a kötelezettség alól a 80 méternél nem mélyebb, lakossági létesítményeket, egyúttal a határidőt kitolta volna 2028-ra. A jogszabályt azonban az alkotmánybíróság augusztusban megsemmisítette – a szakember szerint ugyanis az sokat árthatott volna a teljes ivóvíz-bázisnak.
Szongoth Gábor geofizikus azt is elmondta, hogy jelenleg szakértők bevonásával folyik egy új, jó megoldásokat tartalmazó törvényjavaslat kidolgozása a Belügyminisztériumban és az agrártárcánál. Szerepel a javaslatok között az is, hogy a határidőt két évvel meghosszabbítanák, illetve hogy a mezőgazdasági kutak esetében is kiadható legyen egy úgynevezett fennmaradási engedély. Ezzel a öntözővizet a hatósági engedélyeztetési eljárás időszakában is használni lehetne büntetés megfizetése nélkül.
A Magyar Vízkútfúrók Egyesületének titkára azt is hangsúlyozta, hogy kutakat fúrni vagy ásni soha nem lehetett engedély nélkül, ennek ellenére legalább 1 millió ilyen kút van Magyarországon. Az engedélyezés mindenki érdekében elengedhetetlen, és a lakosság esetében néhány tízezer, az üzemi fogyasztóknál akár néhány százezer forintos költséget is jelenthet.
Szongoth Gábor ezzel együtt azt is kiemelte: a maximum 300 ezer forintos lakossági büntetéssel ok nélkül riogatják az embereket, mert egészen biztosan nem lesz kapacitás az udvarokban fúrt kutak feltárására a közeljövőben sem.
Simon-Palov Judit interjúja.