+36 1 911 1111, SMS: +36 70 700 1059 1097 Budapest, Könyves Kálmán körút 12-14.

A bankok felkészültek a sok érdeklődőre, de eltérők lehetnek a hitelbírálat feltételei – mondta a Hangolóban a Money.hu szakértője. Trencsán Erika felhívta a figyelmet, hogy van pénzintézet, ahol elfogadják például a minimálbért is a jövedelemigazolásnál, de máshol lehet, hogy 160 ezer forint a határ. Emlékeztetett: a 10 millió forintot 20 évre lehet felvenni és szabadon lehet felhasználni a kölcsönt. Feltétel, hogy csak házaspárok vehetik igénybe, de a fő cél, hogy minél több gyermek szülessen.

Az első gyermek megszületése után életbe lép az állami kamattámogatás, a második gyermek után elengedik a tartozás 30 százalékát, a harmadik után pedig a teljes tartozást törlik. Ha időközben a pár elválik vagy elveszítik a magyarországi lakcímüket, akkor a kölcsön kamata megemelkedik. A szakértő egy példán bemutatta, hogy utóbbi esetében a kamattámogatásos havi 46 ezer forintos törlesztés ekkor 74 ezer forintra emelkedik.

Beszélt arról is, hogy egy módosítás szerint az idén júliusban megszületett gyermekekre is vonatkozik a babaváró kölcsön. Feltétel még, hogy a házaspár egyik tagjának legalább 3 éves folyamatos tb jogviszonyt kell igazolni. A babaváró hitel a kormány családtámogatási programjának része. A bejelentett intézkedések, a falusi CSOK, a kibővített CSOK és az állami támogatással vásárolható családi autók azt a célt szolgálják, hogy a jövőben minél több gyermek szülessen. Idén a családvédelmi akciótervre 200 milliárd forint jut. A babaváró kölcsönszerződés július elsejétől 2022 végéig köthető meg. A hitelkérelmet a bankoknak 10 napon belül el kell bírálniuk.