+36 1 911 1111, SMS: +36 70 700 1059 1097 Budapest, Könyves Kálmán körút 12-14.

Két választás között rendszerint az eddig soha meg nem valósult összefogás mítoszát hangoztatja az ellenzék. Boros Bánk Levente politológus szerint azonban ezzel magukat csapják be, másrészt abba a hitbe ringatják magukat, hogy mindig az éppen soron következő választás lesz az, ami leváltja a kormányt. Mivel azonban az ítéletet mindig a választók mondják ki, sem tavaly tavasszal, sem idén tavasszal nem vált valóra az ellenzéki forgatókönyv. Ennek ellenére a Médianéző Központ igazgatója szerint a következő hónapokban az lesz az ellenzéki kommunikáció, hogy ha ősszel Budapesten változás történik a főpolgármesteri székben, akkor Orbán Viktort is le lehet váltani. a politológus ugyanakkor emlékeztetett, hogy ugyanez volt a célkitűzés tavaly Hódmezővásárhely esetében is, a kormányváltást mégsem adták Márki-Zay Péter győzelme mellé.

Boros Bánk szerint az ellenzék most Budapestet szemelte ki ilyen területnek. Azt gondolják, hogy ha fővárosban áttörést tudnak elérni, az önmagában elég lesz ahhoz, hogy országos szinten váltsák le a kormányt. Ez azonban szűk látókörű, körúton belüli gondolkodásra vall, amelyben az ellenzékiek a saját véleménybuborékjukban, saját magukkal találkozva és gondolkodva hiszik el, hogy képesek leváltani Tarlós Istvánt. A közvélemény-kutatások azonban nem ezt támasztják alá.

HITELES ALTERNATÍVA HÍJÁN

A politológus szerint a fővárosi pártpreferenciák valóban árnyaltabb képet mutatnak az ország többi részéhez képest, de „az nem elég, ha valamit nem szeretnek, megfelelő jelöltet is kell találni, aki hiteles és alkalmas a váltásra.” Olyan emberre van szüksége az ellenzéknek, akiről az emberek elhiszik, hogy legalább azonos szintű munkát tud végezni, mint a mostani főpolgármester.

Mivel azonban a versenyt Tarlós István kontra Karácsony Gergely versenyként igyekeznek beállítani, a romboló indulat mellé az alkalmas jelölt hiányozni fog. Karácsony Gergelyről ugyanis sok mindent el lehet mondati, de amellett, hogy Tarlós Istvánnal összevetve alkalmas politikus, városvezető lenne, nehéz lenne érvelni.

Tarlós István a napokban nyílt levélben jelentette ki, hogy ab ovo nem zárkózik el a főpolgármester-jelölti vitától, de csak olyan megméretésben hajlandó részt venni, ahol a valódi szakmai tudásra, városvezetői kompetenciákra derülhet fény, és nem előre egyeztetett témákban, betanult kommunikációs panelek puffogtatása történik.