+36 1 911 1111, SMS: +36 70 700 1059 1097 Budapest, Könyves Kálmán körút 12-14.

Magyarország a gazdasági növekedés, a politikai stabilitás és az összesítésben is a 3. helyen áll a közép-európai országok kormányzatait vizsgáló felmérésben. Tavaly Magyarország bizonyult politikai értelemben a legstabilabb közép-európai államnak, Ausztriát és Csehországot megelőzve. Nagy Dániel, a Nézőpont Intézet kutatási igazgatója emlékeztetett: ez a kormánypártok zsinórban harmadik kétharmados győzelmének és az állami intézményekkel szembeni magas közbizalomnak, valamint a politikai rendszer kiszámíthatóságának köszönhető. A 2018-as kormányzati teljesítmények rangsorában Ausztria végzett az első helyen, a másodikon Csehország.

Nagy Dániel hangsúlyozta: nem ideológia-vezérelt mérce alapján vizsgálja a Nézőpont Intézet a közép-európai országokban a kormányzati munka minőségét. A kormányzás három fő területét a gazdasági növekedést, a társadalmi jóllétet és a politikai stabilitást elemzik. A statisztikai adatokon túl a közvéleménykutatási adatokat és az az adott országokban élő szakértők véleményét is figyelembe veszik.

A Nézőpont Intézet kilenc országban vizsgálta a kormányzat teljesítményét, az összesített rangsor végén Bulgária végzett. A 40 oldalas elemzés hamarosan a Nézőpont Csoport honlapján olvasható.