+36 1 911 1111, SMS: +36 70 700 1059 1097 Budapest, Könyves Kálmán körút 12-14.

Hónapokig tartott, míg az Európai Néppárt enyhíteni tudta a magyar balliberális képviselők által okozott károkat az Európai Parlament kulturális bizottságában – fogalmazott a testület most megválasztott magyar alelnöke. Bocskor Andrea elmondta: amíg 2014-ben a pozíciók kiosztása egyszerű folyamat volt, hiszen a szokásjog alapján fogadták el egymás jelöltjeit a frakciók, addig most, a Brüsszelbe frissen kikerült magyar ellenzék felrúgott minden korábbi gyakorlatot és a kormánypárti képviselőket igyekeztek kiszorítani minden fontos tisztségből.

Bocskor Andrea kifejtette: a kulturális testület összetétele 70 százalékban megváltozott a korábbihoz képest, ezért azok, akik őt nem ismerték, elhitték az ellehetetlenítését célzó rágalom-hadjáratot. El kellett telnie csaknem 3 hónapnak, hogy a néppárti koordinátor segítségével lefolytassák azokat a tárgyalásokat, amelyekkel meggyőzték a bizottsági tagokat a szakmai hozzáértéséről, valamint arról, hogy az ellenzéki állításokkal szemben lehet vele együtt dolgozni. A képviselő hozzátette: a Néppárt mindeközben egyértelművé tette, hogy kiáll mellette és nem hajlandó mást jelölni a tisztségre.

Kisebbségek érdekében

Bocskor Andrea a jövőben is azért dolgozna az Európai Parlament kulturális bizottságában, hogy terítéken maradjon a kisebbségi nyelvhasználat ügye. A kárpátaljai képviselő hozzátette: a testület mindig is szívesebben foglalkozott inkább az olyan népszerű témákkal, mint a média vagy az audiovizuális kultúra. Ő viszont minden lehetőséget megragad, hogy a jelentésekben megjelenjenek olyan javaslatok, mint például az, hogy az uniós országokban élő nemzeti kisebbségek saját anyanyelvükön tanulhassanak, érvényesülhessenek és boldogulhassanak. Simon-Palov Judit interjúja.