+36 1 911 1111, SMS: +36 70 700 1059 1097 Budapest, Könyves Kálmán körút 12-14.

A Buda környéki agglomerációban is országos politikai célokkal indulnak el az összellenzéki, illetve az általuk támogatott civil jelöltek – mondta el a Karc FM-en Pest megye 2-es számú választókerületének országgyűlési képviselője. Csenger-Zalán Zsolt emlékeztetett: 6 párt, három, látszólag civil szervezet és a jelenleg független Szél Bernadett augusztus végén jelentette be, hogy a térségben közös jelölteket indítanak a polgármesteri és a képviselői helyekért. Két városban azonban beállnak a helyi egyesületek mögé a Budakörnyék Fejlődéséért Egyesület néven létrehozott szervezetben. A fideszes politikus utóbbiak kapcsán megjegyezte: a budaörsi és biatorbágyi civil szerveződések ugyan igyekeznek azt hangsúlyozni magukról, hogy függetlenek, a pártlogókat nem tüntetik fel a szavazólapokon, ám a közös kiállásuk a DK-val, az MSZP-vel, a Párbeszéddel, az LMP-vel, a Momentummal és a Jobbikkal egyértelműen azt mutatja, hogy számítanak a pártok szimpatizánsainak szavazataira is.

Nincs program, csak „harc” Budakeszin

Felkészületlen jelöltet indítana az ellenzék a térség szimbolikusnak tartott településén, Budakeszin – tette szóvá a térség országgyűlési képviselője. Csenger-Zalán Zsolt emlékeztetett, hogy amikor Hegyesi Beátát a terveiről kérdezték, az uniós források nem megfelelő felhasználására panaszkodott, holott köztudott, hogy az elmúlt 7 évben a központi régió, így Pest megye sem kaphatott uniós pénzeket. (A térség ugyanis ú.n. nem-konverencia régió – szerk.) A fejlesztések kormányzati forrásokból, a magyar adófizetők pénzéből valósultak meg.

Budaörsön elfolyik a pénz

A térség, sőt, az ország leggazdagabb településén saját pénzből nem történt fejlesztés a mögöttünk hagyott ciklusban – hangsúlyozta a fideszes politikus. A képviselő kifejtette: valóban igaz, hogy Budaörs iparűzési adóbevételeinek egy részét szolidaritási célból elvonja a kormányzat, hogy abból lényegesen szegényebb önkormányzatokat támogasson, ám így is 17 milliárd forintos forrásból gazdálkodhatna a város, amit gyakorlatilag felél. Wittinghof Tamás polgármester pedig csak látszólag független, – hívta fel a figyelmet Csenger-Zalán Zsolt – hiszen korábban az SZDSZ színeiben rendszeresen megmérette magát az országgyűlési választásokon, 2018-ban pedig önkormányzati miniszter-aspiránsként tagja volt Karácsony Gergely árnyékkormányának. A politikus szerint mindez egyértelművé teszi, hogy a polgármestert nem a helyi ügyek, hanem az országos politika mozgatja.

Biatorbágyon a múlt kísért

Karácsony Gergely, ellenzéki főpolgármester-jelölt korábbi jegyzőjét indítja polgármesterjelöltként a Szövetség Biatorbágyért Egyesület, amely ugyancsak tagja az ellenzéki összefogással megalakított Budakörnyék Fejlődéséért Egyesületnek – folytatta a sort a választókerület országgyűlési képviselője. Csenger-Zalán Zsolt emlékeztetett: Makranczi László idején kötötték a zuglói, botrányos parkolási szerződéseket, és hogy ehhez a polgármester-jelöltnek mi köze volt, azt azért nem lehet tudni, mert 7 millió forintos titoktartási díjjal távozott a XIV. kerületi önkormányzattól. A fideszes politikus
hozzátette: Biatorbágyon 20 évig volt jegyző a SZBE jelöltje, hozzá köthető az a kétes ingatlanüzlet, amelynek a terheit a mai napig nyögi a város. Egy 80 hektáros ingatlant ugyanis úgy játszottak át egy vállalkozónak, hogy azért az önkormányzatnak semmilyen ellenszolgáltatás nem járt. A területen több ezer főnek otthont nyújtó lakóparkok épültek,
a szükség infrastruktúra nélkül, amelynek költségei és terhei a mai napig a 2010-től regnáló önkormányzat vállát nyomják.

Helyi érdekképviselet kontra országos politikai harc

A teljes ellenzéki szervezkedés, így a Budakörnyék Fejlődéséért Egyesület mögött is egy párt, a Demokratikus Koalíció, és annak elnöke, Gyurcsány Ferenc áll – figyelmeztetett Csenger-Zalán Zsolt. A politikus hozzátette: a szavazóknak október 13-án arról kell dönteniük, hogy a helyi ügyek maximális képviseletét választják, vagy feláldozzák azt az országos politikai harc oltárán.