+36 1 911 1111, SMS: +36 70 700 1059 1097 Budapest, Könyves Kálmán körút 12-14.

Aki nem megy el vasárnap szavazni, vagy az ellenzék jelöltjeire voksol, az az évekig tartó politikai kampányt választja és azt, hogy „ne legyen nyugta senkinek sem” – fogalmazott a Karc FM-en Bálint Botond szociológus. Szerinte ugyanis a most tapasztalható, minden eddiginél drasztikusabb és alacsonyabb minőségű kampány az ellenzék azon törekvéséből ered, hogy a helyi ügyeket a háttérbe tolva, a települési közösségek gyengítésével, országos politikai csatákat vívjon meg.

A botrányokon keresztül már most igazolódik, hogy politikai lehetetlenség az összellenzéki koalíció – jelentette ki Bálint Botond. A szociológus emlékeztetett: a hatalom megszerzése érdekében számos településen szövetségre lépett egymással a szélsőliberális oldal és a szélsőjobb, a köztük lévő spektrum minden elemével együtt. Egymást nagyon nem szerető, ideológiailag nagyon másként gondolkodó, egymással csak erre a választási kampányra megbékélni látszó emberek alkotnak koalíciót – aminek az életképességét a sorra kilépő Jobbikos és Lmp-s politikai szereplők példája mutatja.

Bálint Botond arra is felhívta a figyelmet, hogy a kampány hangulata, a korrupciós botrányokkal együtt, a Demokratikus Koalíció malmára hajtják a vizet – ennek a baloldali pártnak vannak ugyanis a maguk módján legprofibb politikusai Gyurcsány Ferenc és a felesége személyében.

A magánéleti botrányok személyes gyűlöletről szólnak – az ellenzék saját embereit és kormánypárti politikusokat is azonos módszerekkel igyekszik megalázni a fájdalomokozás céljával úgy, hogy közben a családtagokat sem kímélik – jegyezte meg Bálint Botond. A szociológus szerint ezt mostanáig azért nem engedte meg senki magának mert úgy ítélte meg, hogy a választók nem díjaznák. A szakember arra figyelmeztet, hogy a hiszterizált baloldaliaknak meg kell érteniük: ha ez a személyes gyűlölet bezúdul az életünkbe, akkor sokkal rosszabb is lehet a közélet, mint eddig volt.

Karácsony Gergely főpolgármesteri jelölése ugyanarra a módszerre épül, mint Medgyessy Péter, egykori szocialista miniszterelnök felépítése a baloldalon a 2002-es választások után – mondta el Bálint Botond. A szociológus úgy látja: a baloldal a zuglói polgármester kiemelésével gyakorlatilag elismerte, hogy nem tud alkalmas jelöltet indítani Tarlós István főpolgármesterrel szemben. Ezért egy másik síkon próbálkozik: egy „szép, magas, jóképű embert állít ki a budapestiek elé, aki kedves, csetlik-botlik”, hátha ezzel választást tud nyerni. A szakember ezzel együtt arra figyelmeztetett: Medgyessy Péter alkalmatlanságáért az ország 8 évnyi káosszal és katasztrófával fizetett, a főváros sem számíthat másra a másik látványpolitikus megválasztása esetén.

Bálint Botond egyúttal kiemelte: a választást a szavazás napján a voksolók hangulata dönti el. Ha a racionálisan gondolkodók elmennek szavazni, akkor semmi esélye a „politikailag lehetetlen” ellenzéki koalíciónak. Simon-Palov Judit interjúja.