+36 1 911 1111, SMS: +36 70 700 1059 1097 Budapest, Könyves Kálmán körút 12-14.

Nem egyedi eset az, ami most Korondon történt. Vincze Lóránt az Európai Nemzetiségek Föderatív Uniójának elnöke a Karc FM reggeli műsorában arról beszélt, hogy a román hatóságok sorozatban hoznak olyan döntéseket, melyekkel ellehetetlenítik a magyar identitás tovább élését. Szerinte a székely zászlók tiltása mellett most a magyar feliratok vannak célkeresztben, de mindenbe belekötnek, ami magyar.

Példaként említette Gyergyóremetét, ahol az önkormányzat most azért kapott bírságot, mert az önkormányzati lapot csak magyarul adják ki, románul nem, pedig a településen csak néhány román ember él. Vincze Lóránt szerint ami lehetőségként nem szerepel a román törvényekben, azt kifejezetten tiltólag használják a bíróságok. Szerinte azért is lenne szükség a Minority Safepack kisebbségvédelmi kezdeményezés után egy európai kisebbségvédelmi kerettörvényre, hogy az ilyen visszaélések ne fordulhassanak elő.

A korondi esetben kevés esélyt lát a perújrafelvételre, mert a táblabíróság jogerős döntést hozott. A FUEN határozottan elítéli a romániai és európai jogszabályok végrehajtásának korlátozását, valamint a kisebbségi közösségek megfélemlítését – tette hozzá a Nemzetiségek Föderatív Uniójának elnöke.

A világhírű erdélyi faluban, Korondon a román felirat mellett magyarul a Községháza feliratot helyeztek el az épület külső homlokzatán. A marosvásárhelyi táblabíróság szerint azonban magyarul csak a polgármesteri hivatal feliratot lehetett volna elhelyezni, ezért a falu önkormányzatát 30 ezer euróra büntették. Katona Mihály Korond polgármestere az ügyészségen perújrafelvételt kezdeményezett.