+36 1 911 1111, SMS: +36 70 700 1059 1097 Budapest, Könyves Kálmán körút 12-14.

Országjáró körútra indul a magyar diákok külföldi nyelvi kurzusainak szervezéséért felelős miniszteri biztos. Bartos Mónika a Karc FM-en elmondta: minden megyében és Budapesten is igyekszik tájékoztatni az érintetteket: diákokat, családokat, tanárokat, intézményvezetőket és fenntartókat a program részleteiről, illetve gyűjti a véleményeket, észrevételeket annak érdekében, hogy a szeptemberi előjelentkezésre már kiforrott, kidolgozott programmal indulhassanak. A politikus szerint azért fontos meghallgatni az építő javaslatokat az utaztatási programról, mert a miniszterelnök által februárban bejelentett lehetőség világszinten is egyedülálló, ezért fel kell építeni.

A miniszteri biztos emlékeztetett: jövő nyártól a 9., illetve a 11. évfolyamos tanulók az első tanult idegen nyelvet 2-szer 2 hétig külföldön, nyelvi környezetben gyakorolhatják, amelyet az állam gyermekenként 2 ezer euróval finanszíroz.

Az első turnusok jövő nyáron indulhatnak az Egyesült Királyságba, Írországba, Máltára, Németországba, Ausztriába, Franciaországba és Máltára. Bartos Mónika szerint ez rendkívüli lehetőség arra, hogy a fiatalokban pozitív érzelmi viszony alakulhasson ki az adott nyelvhez, megismerhessék a hatékony nyelvtanuláshoz elengedhetetlen kulturális hátteret, és így eltűnjenek azok a gátak, amelyek a leginkább akadályozzák a magyarokat abban, hogy magabiztosan használjanak idegen nyelveket. Simon-Palov Judit interjúja