+36 1 911 1111, SMS: +36 70 700 1059 1097 Budapest, Könyves Kálmán körút 12-14.

A Székely Nemzeti Tanács elnöke szerint Marosvásárhely jelenleg két város, ahol a magyar és a román közösség egymás mellett él, de kapcsolat alig van közöttük. Izsák Balázs szerint a háttérben feszültségek lappanganak és politikai vitákban csúcsosodnak ki, de a hétköznapokban alig vannak érintkezési pontok a két közösség között. Úgy fogalmazott: állampolitikai szintre emelkedett Romániában a magyarellenesség.

Csak annyival „jobb a helyzet” a rendszerváltás óta, hogy már nem zárják börtönbe azokat a magyarokat, akik valamit lépnek a magyarellenesség miatt. Izsák Balázs felidézte, hogy a Román Kommunista Párt még börtönbe juttatta azokat, akik visszaszóltak a románoknak.

Beszélt arról is, hogy az általuk indított aláírásgyűjtés nehezen halad. Jövő év májusáig 1 millió aláírást kellene összegyűjteniük, de eddig még csak 17 ezer gyűlt össze. Interneten a nemzetiregiok.eu oldalon online is lehet aláírni az ívet, amellyel a céljuk, hogy az elszakított területeken élő magyar közösségek megőrizhessék nemzeti identitásukat és a fejlesztési forrásokat ne lehessen az asszimiláció céljaira felhasználni.

Romániában az elmúlt hónapokban sorra érik az ott élő magyarokat különféle atrocitások. A hatóságok leszedetik a magyar jelképeket, feliratokat, megbüntetik a székely zászlót használókat, Úzvölgyében románok támadtak magyarokra a magyar katonai temetőben, legutóbb pedig a Kispest-Honvéd Európa Liga mérkőzésén Craiovában magyarellenes feliratokat helyeztek el a stadionban és magyarellenes jelszavakat skandáltak a román szurkolók.