+36 1 911 1111, SMS: +36 70 700 1059 1097 Budapest, Könyves Kálmán körút 12-14.

Az Európai Parlament állampolgári jogi, bel- és igazságügyi bizottságának Magyarországról szóló jelentéstervezete nem tartalmaz új elemeket és önálló gondolatokat – mondta a Karc FM reggeli műsorában az Alapjogokért Központ igazgatója. Szánthó Miklós szerint az összes témát az ENSZ bizottságainak, a Velencei Bizottságnak és más szervezeteknek a korábbi jelentéseiből mazsolázták össze. Szerinte a LIBE bizottság jelentéstervezete egy politikai dokumentum, ami “önmagában nem baj, hiszen politikusok készítették”, de a baj az, hogy a balliberális sajtó és az uniós brüsszeli bürokraták úgy tekintenek erre a dokumentumra, mintha egy szakmai, objektív, független anyag lenne. Az elkészült dokumentumot politikai bunkósbotként használják Magyarország ellen.

Szánthó Miklós beszélt arról is, hogy a jelentésben olvasható ügyek – az alkotmányos rendszer működésétől a kisebbségi jogokig – a világ bármely országában előfordulnak, csakhogy ezeket a társadalmi jelenségeket rendszerszintűnek állítja be. Ez az igazi gond a jelentéssel, így ennek alapján nem valószínű, hogy megvonják a szavazati jogot Magyarországtól az Európa Tanácsban.

A Judith Sargentini holland zöldpárti politikus által jegyzett jelentéstervezetben az áll, hogy Magyarországon rendszerszintű fenyegetés éri a demokráciát, a jogállamiságot és súlyosan megsértik az Európai Unió alapértékeit.