+36 1 911 1111, SMS: +36 70 700 1059 1097 Budapest, Könyves Kálmán körút 12-14.

Az eredményekről szól az önkormányzati választás – hangsúlyozta a Karc FM-en Farkas Örs, politológus. Az Oeconomus Gazdaságkutató Alapítvány igazgatója kifejtette: mivel az októberi szavazáson az emberek a közvetlen képviselőiket választják meg, a lényeg az, hogy ki tudja ezt legeredményesebben tenni, az adott települést vagy városrészt a legjobban vezetni. Ez igaz a fővárosra is, amelyet Tarlós István kilenc éve vezet, így már nem kell külön bizonyítania, az elért sikerei önmagukért beszélnek. A kihívói viszont óriási lemaradásban vannak, hiszen Puzsér Róbertnek egyáltalán nincs tapasztalata, Karácsony Gergely pedig öt éven keresztül Zugló élén csak azt bizonyította, hogy nem alkalmas még a kerületi polgármesterségre sem, nemhogy Budapest vezetésére.

Farkas Örs úgy fogalmazott: Karácsony Gergely „könnyen azt mondhatná, hogy öt éven keresztül vezette Budapest egyik nagy kerületét, nézzék meg, milyen eredményeket ért el, és erre képes lesz a fővárosban is.” Erről azonban szó sincs, ehelyett Karácsony Gergely szinte menekül onnan. Zugló gazdasági helyzete katasztrofális, a csőd szélén áll, csak hitelkeretből tudják finanszírozni a működési költségeket, nem hajtják végre a testületi döntéseket, a parkolás körül kialakult anomáliák megmételyezik az egész önkormányzat működését. Így – mivel saját sikerekről nem tud beszélni – kénytelen a szakmai világ helyett egy általános politikai képet kialakítani, hogy majd azzal próbáljon hatni a budapestiekre.

Új zászló, régi arc

A politológus azonban felhívta a figyelmet arra, hogy az önkormányzati választás nem az ideológiáról, hanem az alkalmasságról szól, így szerinte nem célravezető az ellenzék számára a miniszterelnöknek és a kormánynak az unióval fennálló vitáit hangoztatnia. Ezt ráadásul egyszer már megpróbálta a baloldal, ugyanígy Karácsony Gergellyel az élen, amikor a politikus éppen miniszterelnök-jelölt volt, de a taktikájuk akkor is megbukott. A politológus ugyanakkor hozzátette: ez is mutatja, hogy az ellenzéki főpolgármester-jelölt már mindent kipróbált és több pártban is szerepelt, mégsem volt sikeres. Farkas Örs szerint a baloldali formációk most is csak azért támogatják, mert nincs helyette más. Felidézte, hogy 2014-ben még Falus Ferenc indult, aki aztán Bokros Lajosnak adta át a stafétát, de volt szó Horváth Csaba mszp-s politikusról vagy a Jobbik jelöltjéről, Staudt Gáborról is.

„Azok az emberek, akik korábban a fővárosban szerepet vállaltak, vagy megtalálták a számításaikat más színtéren, mint például Csárdi Antal, vagy kiszálltak a politikából. Egyedül Karácsony Gergely az, aki versenyben van és próbálja is meggyőzni az ellenzéki pártokat, hogy ő jó választás.” Farkas Örs ugyanakkor rávilágított: kérdés, mi lesz Karácsony Gergellyel, ha elveszíti a küzdelmet a főpolgármesteri címért, hiszen a pártpolitikai tevékenységét is a saját építésére használta, emiatt pedig végleg eltűnhet a politikai életből.