+36 1 911 1111, SMS: +36 70 700 1059 1097 Budapest, Könyves Kálmán körút 12-14.

A székesfehérvári, ún. okosparkolási rendszer századik szenzorát fúrták le hétfőn a megyeszékhelyen. Király István, a Vodafone vállalati szolgáltatásokért felelős vezérigazgató-helyettese a Spájz műsorában kifejtette: az alkalmazás lényegében egy térkép, amin színekkel jelölik, hogy a közelben mely helyek szabadok és melyek foglaltak. A száz parkoló, ami jelenleg a rendszerben megtalálható a Jávor Ottó tér környékén van.

A szakértő szerint az autóvezetők kényelmes szolgáltatáshoz juthatnak hozzá. Meg tudják nézni az alkalmazásban, hogy mennyit kell fizetnie és mikor – a fejlesztésnek köszönhetően pedig egy gombnyomással a parkolás teljes folyamata elintézhető.

A rendszert bemutatandó Király István elmondta: a földbe fúrt szenzorok öt évig működnek a bennük található elem. A műszer azt érzékeli, hogy áll-e fölötte fém tárgy, így ha műanyag kuka van fölé húzva, ami elfoglalja a parkolóhelyet, az nem “téveszti meg.”

Budapest ötödik kerületében állították először üzembe ezt a rendszert, de annak nyilvános tesztje még nem valósult meg, a városüzemeltetés teszteli a szenzorok működését. Így Székesfehérvár az első olyan város, ahol a mindennapok terheléséről egy hiteles képet fog adni az a tesztüzem. A szekesfehervar.hu honlapon ki kell tölteni egy kérdőívet és ezután már le lehet tölteni az alkalmazást IOS-re és androidra is, de csak székesfehérváriaknak. Back Réka interjúja.