+36 1 911 1111, SMS: +36 70 700 1059 1097 Budapest, Könyves Kálmán körút 12-14.

A választás informatikai rendszere biztonságos, a tavalyi parlamenti választáson jól vizsgázott az a biztonsági műveleti központ is, mely a külső behatolásokat figyeli. A Nemzeti Választási Iroda elnöke, Pálffy Ilona beszélt erről, aki szerint az informatikai eredményeket nem lehet meghamisítani, a kézzel készült jegyzőkönyveket pedig a mai napig össze lehet hasonlítani a honlapjukon lévő informatikai adatokkal.

Mivel a szavazókörökben ötvenezer ember dolgozik, a csalás hamar kiderülne. Az NVI elnöke szerint pont azok a pártok állnak elő rendszeresen a gyanúsítgatásokkal, amelyek nem küldenek delegáltakat a választási bizottságokba. A több mint 10 ezer szavazókör közül 1500-2000 szavazókörben tavaly sem volt ellenzéki párt megfigyelője.

Pálffy Ilona úgy fogalmazott: “bátran ellenőrizheti őket bárki. Várják az EBESZ nemzetközi megfigyelőit is, csak regisztrálniuk kell előtte.” A helyi választási bizottságok tagjai egyébként rendszeresen képzéseken, oktatásokon vesznek részt.

Márki-Zay Péter hódmezővásárhelyi polgármester a napokban jelentette be, hogy mozgalma 1 millió forint jutalmat ad annak, aki választási csalást leplez le. Korábban ellenzéki politikusok a választási informatikai rendszer ellenőrzését és nemzetközi megfigyelők részvételét kérték a májusi EP választásra.