+36 1 911 1111, SMS: +36 70 700 1059 1097 Budapest, Könyves Kálmán körút 12-14.

Eva Maria Barki, Ausztriában élő ügyvéd szerint az országban egyre rosszabb a migrációs helyzet, de erről nyíltan nem beszélhetnek az osztrákok. A hivatalos kommunikáció és a közvélemény ugyanis nem ugyanaz, ha pedig valaki megfogalmazza a bevándorlással szembeni kritikáit, akár börtönbüntetést is kiszabhatnak rá gyűlöletkeltés miatt. Eva Maria Barki elmondta: a metrókon rendszeresek a drograzziák, a Stadt parkban vagy a Praterben naponta több tucat rendőrségi akció van, de a legtöbb eset nem kerül a nyilvánosság elé.

Eva Maria Barki emlékeztetett: éppen a Praternél késeltek meg korábban négy embert, ő azonban úgy tudja, hogy az elkövetőt, egy afgán férfit szabadon engedték. Korábban az osztrák belügyminiszter megígérte, hogy az illegálisan érkezőket és a bűncselekményeket elkövetőket elkezdik visszatoloncolni.

Az ügyvéd tájékoztatása szerint a Büntető Törvénykönyvben külön büntetőjogi tételt alkottak a migrációs ügyekkel kapcsolatos kommunikációra. “Minden kritika a migránsok vagy az iszlám ellen bűncselekménynek minősül.” Legutóbb egy komikussal bontott szerződést az osztrák tv, mert kifigurázta a migránsokat. Egy másik esetben pedig az osztrák igazságügyi tárca számára készített szakértő vélemény miatt ítéltek el valakit, mert az illető aggodalmát fejezte ki a politikai iszlám térnyerése miatt. Az érintett – egyelőre nem jogerősen – 3 hónap börtönbüntetést kapott.