Orbán Viktor miniszterelnök szerint a vasárnapi referendumon a magyarok történelmet írtak. A kormányfő a parlamentben emlékeztetett: amikor Magyarország az Európai Uniós csatlakozásról döntött, akkor 3 millió 50 ezer ember szavazata elég volt hozzá, most pedig mintegy 3,3 millió ember mondott nemet!

A referendum ugyan érvénytelen lett, de a több mint 3 millió “nem” szavazat mégis azt jelzi, hogy azok is elmentek voksolni, akik egyébként nem a kormánypártot támogatják. Fodor Csaba, a Nézőpont Intézet elemzője szerint ezzel ők is felhatalmazást adtak a kormánynak arra, hogy a kötelező betelepítés ellen kiálljon Brüsszelben. Szakács András, a Méltányosság Politikai elemző központ munkatársa ugyanakkor úgy látja: hiába vált nemzeti ügyé a népszavazás, nem indul majd ilyen típusú kommunikáció.

Dicséri és kritizálja a világsajtó a kvótanépszavazást. A brit The Guardian arról ír, hogy a magyar miniszterelnök az érvénytelenség ellenére megpróbálja az eredményt arra használni Brüsszelben, hogy elérje, ne kelljen olyanokkal együtt élniük, akikkel nem akarnak! A Reuters szerint az érvénytelen népszavazás csökkenteni fogja Orbán Viktor képességét arra, hogy nyomást gyakoroljon Brüsszelre a menekültpolitikájának megváltoztatása érdekében. A brit Sunday Express arról ír: a magyarok kalapácsütést mértek Brüsszelve, miután a szavazók 98 százaléka elutasítja az Unio terveit a kvótákkal kapcsolatban.

A nemzetközi hatásokról beszélt Harrach Péter, a Kereszténydemokrata Néppárt frakcióvezetője is. Szerinte Brüsszelnek figyelembe kell vennie a magyarok akaratát. A politikus szerint biztos, hogy nem lesz egyszerű érvényesíteni ezt Brüsszelben, de a több mint, 3 millió szavazat már komoly felhatalmazást ad Orbán Viktornak, hogy küzdeni tudjon a magyar álláspont érvényesüléséért.