+36 1 911 1111, SMS: +36 70 700 1059 1097 Budapest, Könyves Kálmán körút 12-14.

Mivel Manfred Weber, az Európai Néppárt csúcsjelöltje hiteltelenné vált az elmúlt hetekben tett kijelentései miatt, egyre kisebb a valószínűsége, hogy komoly esélye lehet a pozícióra. Az Alapjogokért Központ kutatási igazgatója szerint a német politikus amúgy sem volt erős szereplője a versenynek, de most „az összes olyan hibát elkövette, amelyet a politikai egyszer egy szabályai szerint nem lett volna szabad.” Hozzátette ugyanakkor: elképzelhető, hogy Weber – akaratán kívül – csupán előkészítette a terepet egy másik német politikusnak, Angela Merkelnek. Törcsi Péter emlékeztetett: nem lenne példa nélküli a német kancellár jelölése, hiszen bukott miniszterelnökként lett bizottsági elnök Jean-Claude Juncker, José Manuel Barroso és Romano Prodi is. Ráadásul nem is feltétlenül lenne rossz kompromisszum.

A kancellár fejére nő a pártelnök?

A szakértő szerint „nincs olyan karaktere Merkelnek, ami bántó lehetne a jobb- vagy a baloldalra nézve. Mivel centrista, ezért abban a patthelyzetben, amikor sem a szuverenista, sem a föderalista erőknek nincs többsége, lehetne kompromisszumos jelölt.” Törcsi Péter nem tartja kizártnak, hogy a jelenlegi német kancellárt akár jobboldali erők is el tudnák fogadni, hiszen a politikai teljesítménye is pozitív – leszámítva a 2015-ben félrekezelt migrációs válságot.

Törcsi Péter szerint az Európai Bizottság vezetése Angela Merkelnek menekülőpálya lehet, hiszen Németországban fogy körülötte a levegő. A népszerűsége csökkent, ami hatással lehet a kancellári tisztségére is, a pályafutását ugyanakkor nem szeretné befejezni a ciklus vége, 2021 előtt. Ez azonban nem rajta múlik, hanem a választókon, akik jelentős részétől Törcsi Péter szerint az elmúlt években elfordult. Pártjával, a CDU-val együtt ugyanis a hagyományos értékeikről lemondtak, és most ezen próbálnak segíteni azzal is, hogy ismét hangoztatják az eredeti alapelveiket. Ennek egyébként a fő mozgatórugója az Angela Merkel politikai utódjának is tekintett Annegret Kramp-Karrenbauer, akinek a véleménye – az előzetes várakozásokkal ellentétben – jelentősen eltér Merkelétől például a migráció, az azonos neműek házassága, a keresztény értékek védelme vagy a családpolitika terén.

Az Alapjogokért Központ kutatási igazgatója úgy fogalmazott: „nem lehet azt mondani, hogy Karrenbauer egy mini-Merkel, ahogyan arról sokáig cikkezett a sajtó.” Hiába voltak szoros együttműködésben, most, hogy Karrenbauer a kancellári tisztség közelébe került, nyilvánvalóan készül arra, hogy sikeres politikával előbb-utóbb átveheti a stafétát Merkeltől.

Törcsi Péter hangsúlyozta: ezt a kancellár ugyan nem akarja, de a tisztsége szorosan összefügg a pártvezetői pozícióval, ahonnan már leváltották, így a CDU a kancellári posztjáról is dönthet az európai parlamenti választás utánra meghirdetett rendkívüli ülésen. A szakértő úgy véli: Angela Merkel ezért is készülhet B-tervként a bizottsági elnöki székbe, a terveibe ugyanakkor még a franciák is beleszólhatnak.

Párizs blokkolná a német hegemóniát

Franciaország nem akarja Berlinnek adni a fontos posztot, hanem saját jelöltet állítana, akik között szóba került Michel Barnier, Brexit-ügyi uniós főtárgyaló, aki unios politikában szerzett tapasztalatai miatt – Törcsi Péter szerint – jobb jelölt is lehet, mint Merkel. Barnier-hoz ugyanis nem fűződnek botrányok, és ő az, aki a migrációs válság mellett az EU másik legnehezebb kérdését, a Brexitet próbálta megoldani. Az ugyanakkor nem az ő hibája, hogy a britek semmilyen egyezséget nem tudnak átvinni a saját parlamentjükön. Bernier mögött mindemellett nagyon erős össz-francia nemzeti lobbi is áll, annak ellenére, hogy más pártcsaládhoz tartozik, mint a liberális irányt képviselő elnök, Emmanuel Macron.

Az erőviszonyokat leginkább az határozhatja meg, hogy milyen összetételű lesz az Európai Parlament a választás után. Törcsi Péter ugyanakkor emlékeztetett, hogy a francia jelölt a magyar kormánypártoknak is megfelelő lehet, hiszen 2014-ben is őt támogatták a néppárti csúcsjelöltállításnál Jean-Claude Junckerrel szemben, ráadásul Michel Barnier-vel a Fidesz-KDNP kapcsolata jónak mondható. Pelyach Gergely interjúja