+36 1 911 1111, SMS: +36 70 700 1059 1097 Budapest, Könyves Kálmán körút 12-14.

Kiszámítható kormányzás, de változó migrációs politika következhet Svédországban. Flamm László külügyi szakértő a Karc FM-en emlékeztetett: a választási kampányban minden politikai erő reformokat sürgetett e téren. A különbség csak az irányváltás drasztikusságában mutatkozott. A jelenleg is kormányzó és valószínűleg hatalomban is maradó szociáldemokraták például jövőre már kevesebb forrást szánnak erre a területre. A költségvetés szigorítását minden párt megszavazta. Flamm László szerint bárki alakít kormányt, változtatni fog, mert a választók ezt várták el, hiszen a jóléti társadalom nem fenntartható a jelenlegi politikával. A szakértő azt mondta: az eddigi intézkedések után rendszerszintű változtatásra van szükség. A kérdés csak az, hogy a demokraták által erőltetett drasztikus szigorításokkal kezdik vagy finomhangolással a szocdemekkel és a mérsékelt jobbközéppel?

A “jólét” mindenek előtt

Flamm László szerint a svéd politikai kultúrától idegen az az állapot, amely elhúzódó koalíciós tárgyalásokat, bizonytalan kormányzárt engedne. A szociáldemokraták a kampány utolsó szakaszában éppen azzal tudták a maguk oldalára billenteni a szűk többség támogatottságát, hogy a bevándorlási politika helyett a szociális- és jóléti rendszerek ügyét vették napirendre. A svédeket ugyanis mindig az oktatás, egészségügy, vagy az állam finanszírozhatósága érdekelte jobban. Ezekben a kérdésekben a demokraták védekezésbe szorultak, hiába van kidolgozott gazdasági programjuk, nem tudtak egyenrangú vitapartnerek lenni.

Az adatok szerint a kormányzó baloldali tömörülés és a jobboldali mérsékelt koalíció támogatottsága között csak néhány tizednyi a különbség, előbbi javára. A radikális bevándorlás ellenes Svéd Demokrata párt (SD) is erősödött a legutolsó választás óta, mintegy 18 százalékos eredményt értek el. Az SD szerint „hatalmas befolyásra tettek szert abban, hogy mi fog történni Svédországban a következő években”.