+36 1 911 1111, SMS: +36 70 700 1059 1097 Budapest, Könyves Kálmán körút 12-14.

Szakértők szerint pragmatikus szempontok miatt került sor az amerikai elnök és a magyar miniszterelnök találkozójára. A Méltányosság Politikaelemző Központ munkatársa szerint például Donald Trump azért tartotta fontosnak az egyeztetést, mert nem demokrácia- és ideológiaiexportot végez. Rajnai Gergely kifejtette: az Egyesült Államok elszokott ettől, hiszen az 1970-es évek óta nem volt ennyire realista vezetése, amelyre azonban már szükség volt, hiszen az utóbbi években az ideológiavezérelt politizálás már kevesebb eredményt hozott.

Rajnai Gergely emlékeztetett: miután kialakultak a közép-kelet európai régióban a demokráciák, az amerikaiak próbálták növelni a befolyásukat, ahelyett, hogy a pragmatikus előnyökre koncentráltak volna. Ilyen céljaik ugyanis ebben a régióban nem is voltak. Az Egyesült Államok percepciója az volt, hogy noha egyre inkább visszaszorul a világban, az ideológiaexportról nem mond le. Most viszont ismét a pragmatikus ösztönzők mentén terjeszkedő Egyesült Államokról beszélünk, de már az ideológiailag sokkal inkább visszaszoruló Amerika esetében.

Trump újra a térképre tette Közép-Kelet Európát

Rajnai Gergely hangsúlyozta: azzal, hogy az előző amerikai vezetés nem foglalkozott Európával, erősödött a régióban az orosz befolyás, amelyet azonban most Trump enyhítene. Ezért akar ismét szorosabb gazdasági és katonai együttműködést kialakítani Közép-Európával is. Az amerikaiak mindenkivel keresik a kapcsolatot és mindenkivel próbálják a lehető legelőnyösebb megállapodásokat megkötni, akivel csak lehet, még Oroszországgal is! Rajnai Gergely szerint Donald Trump hosszú távon szeretne jó munkaviszonyt kialakítani. Míg ugyanis korábban az Európai Unióval az Obama adminisztráció ápolt jó kapcsolatokat, ma komoly viták vannak Brüsszel és Washington között.

Rajnai Gergely szerint az Egyesült Államoknak ezért is vált fontossá a közép-európai pufferzóna Oroszország irányába. Azt, hogy geopolitikai és stratégiai érdekek állnak az Egyesült Államok közép-európai nyitása mögött, a Külügyi és Külgazdasági Intézet kutatója is megerősítette. Varga Gergely a Karc FM-en azt mondta: Donald Trump és Orbán Viktor találkozójának az üzlet fontos része lehetett, hiszen szóba kerülhetett az amerikai fegyverzetrendszerek vásárlása, valamint az energetikai szektor fejlődése is. Emellett Amerikának a biztonsági pozíciók megerősítése is fontos főként az orosz és kínai törekvések miatt, de nem megkerülhető az sem, hogy az Egyesült Államok és Magyarország világképe, álláspontja számos nemzetközi kérdésben hasonló.

Szuverenitás és ideológia

Varga Gergely szerint a két ország jelenlegi vezetése számos nemzetközi kérdésben hasonló álláspontot képvisel, hasonló világképpel bír például a migráció ügyében, a hagyományos keresztény értékek képviseletében, a nemzeti szuverenitás jelentőségében, vagy a globalizáció megítélésében. Létezik tehát eszmei, ideológiai közelség is a két kormányzat között. Varga Gergely ugyanakkor hozzátette, hogy a magyar kormány számára politikai szempontból is lehet hozadéka a találkozónak – még akár azok körében is, akik nem értenek egyet a Trump-adminisztrációval vagy az Orbán-kabinettel.

A KKI szakértője hozzátette: számos európai vezető szemében a mostani találkozó ugyan csak megerősíti a negatív sztereotípiákat, amelyek a magyar kormányhoz kötődnek, de még ezen relációban is komoly jelentőségű lehet, hogy bizonyos kérdésekben egy közép-európai ország mögött ott van az Egyesült Államok kormányzata. Varga Gergely szerint a Donald Trumppal és Orbán Viktorral hasonlóan gondolkodóknak pedig a két vezető találkozója további megerősítést jelenthet.