+36 1 911 1111, SMS: +36 70 700 1059 1097 Budapest, Könyves Kálmán körút 12-14.

Változóban van az európai politika. Az Európa Tanács néppárti frakciójának vezetésére egy lengyel politikust választottak meg, ráadásul egy német képviselő ellenében, a testület alelnöke pedig Németh Zsolt lett. A Külügyi Bizottság elnöke a Karc FM-en azt mondta: a tanácsban 44 tagállam képviselteti magát, vagyis “szinte minden európai ország, ez pedig azt jelentheti, hogy egyre többen értenek egyet a visegrádi négyek által képviselt állásponttal.” Hangsúlyozta: az Európai Néppárt jelenleg nem egységes, de ha ezen nem változtat, akkor nem is tud megerősödni.

A politikus úgy fogalmazott: a Néppárton belül olyan irányzatok, csoportok vannak, amelyek együttműködése nem ideális. A képviselő reményei szerint a Néppárt felismeri, hogy a megújulás a hagyományos értékekhez való visszatérést jelenti – a Fidesz ezt az álláspontot képviseli. A hit, a hagyomány, az identitás, a szabadság, a család olyan értékek, amelyek az egyedüli jövőjét jelenthetik ennek a politikai családnak.

Németh Zsolt ugyanakkor hozzátette, hogy az Európai Unió jövője csak akkor biztosított, ha mindezek mellett kifelé is nyit. Példaként hozta fel Oroszországot, amellyel szemben még mindig elsősorban az ellenséges fellépés a jellemző, miközben szükség lenne párbeszédre, hiszen a kontinens biztonsága és gazdasága is múlik Moszkván. Úgy vélte: hasonlóképpen fontos Törökország is. Abban a környezetben, amelyben Törökország él, a legkomolyabb demokratikus mintát jelenti a muzulmán világ számára. Németh Zsolt szerint a 90 milliós ország az egész térség stabilitását befolyásolja. A NATO-tagság révén a Nyugathoz van kötve és a migráció balkáni útvonalának megállításában is kiemelkedően fontos szerepe van.