+36 1 911 1111, SMS: +36 70 700 1059 1097 Budapest, Könyves Kálmán körút 12-14.

Pécsnek szüksége van a megújulásra, hiszen ipari múltja miatt a baloldal évekig a szocialista nosztalgiára alapozta a település üzemeltetésé. Ezzel viszont sok gondot hagyott hátra, amiket nem mind sikerült megoldani a jobboldali vezetésnek sem. Bálint Botond szociológus a Karc FM-en úgy fogalmazott: a szocialista párt egy ipari nagyváros nosztalgiájában élt. Az MSZP azt gondolta, hogy a 70-80-as évek várospolitikáját kell életben tartani, de nem vették figyelembe, hogy az természetellenes fejlesztés következménye volt és nem sok köze volt a pécsi életformához. Bálint Botond korábbi önkormányzati képviselőként felidézte: a rendszerváltás után helyben a Fidesz is azt gondolta, hogy a modern ipari város a kitörési lehetőség, de felismerve ennek korlátait ma már a megyével erősebb kapcsolatokat működtető „mezőváros” koncepcióját építik.

Bálint Botond emlékeztetett, hogy Pécs eredetileg eleve mezőváros volt, vagyis az agrárium és különösen a szőlészet, borászat tette kiemelkedővé a városok sorában. A szociológus úgy fogalmazott: Pécs lassú, az emberi lét mértékeire, az életformára koncentráló város volt, így épült fel a szerkezete. Ezt rombolta le az iparosítás 1945 után, amikor valójában nem is Pécs hozta a döntéseket magáról, hanem például a megyei tanács. „Létrejött valami, ami nem szerves fejlődés, hanem rossz emberi döntések következménye.”

A Pestisrácok lapszerkesztője szerint az elmúlt évtizedekben a jobboldali vezetés sem tudta maradéktalanul kijavítani a rossz koncepció örökségét. Hangsúlyozta ugyanakkor, hogy az utóbbi 10 évben – Páva Zsolt vezetése alatt – Pécs elfogadta a gazdasági méreteit és struktúráját, és anyagilag is stabilizálta helyzetét. Úgy vélte: a következő polgármesternek – ha például a Fidesz színeiben induló, kétszeres olimpiai bajnok vízilabdázó, Vári Attila lesz az – ebből kellene építkeznie.