+36 1 911 1111, SMS: +36 70 700 1059 1097 Budapest, Könyves Kálmán körút 12-14.

Csaknem másfél milliárd forintból valósítják meg a következő években a hazai természetjárás legújabb fejlesztéseit. Németh Csaba a Magyar Természetjáró Szövetség szakmai vezetője a Karc FM-en elmondta: a Széchenyi 2020 uniós projekt keretében több mint 200 helyszínen mintegy 350 elemet adnak át. Turisztikailag frekventált területek kerültek be a mostani fejlesztésbe: ilyenek a Fertő-Hanság, Balatonfelvidék, Tokaj hegyaljai régió.

Most adják át például a Börzsöny szívében a Királyréti Látogatóközpontot. A Lillafüred fölötti Zsófia kilátó is megújul a projekt keretében, eredeti formájában. Ehhez csatlakozik egy turistaút kialakítás is az Anna-völgyön keresztül. A beruházáson belül fontos elem még a Pilisi Parkerdővel közös kezdeményezés, miszerint nem helyeznek ki újabb szemeteseket. Ezzel azt szeretnék elérni, hogy amit elvisz magával a kiránduló az erdőbe, azt vigye is haza. Az erdő szemetesei ugyanis napi szinten megtelnek, amit a szél kifúj, vagy a vad kiborít.

A vissza nem térített támogatást célzottan lehet felhasználni. Nem lehet például turistaházat építeni, de a természetjárást szolgáló attrakciók széles tárházára megvalósulhat belőle. Ide sorolta a tűzrakóhelyek, esőbeállók, hidak, vagy akár a legújabb elvárásoknak is megfelelő négyévszakos pihenőhelyek építését is. Utóbbiakba akár egy nagyobb család is elfér, étkezési, főzési lehetőséggel. Ezzel elérhető, hogy akár az év 365 napján kedve legyen kirándulni az embereknek – aminek ösztönzése a Magyar Természetjáró Szövetség egyik kiemelt célja.

Sokan egyébként már most is napi szinten járnak az erdőbe. A felmérések szerint a Pilisi Parkerdőben például éves szinte 25 millió belépés történik. Ezt a megnövekedett látogató számot szolgálják ki az olyan fejlesztések, mint a parkolók létesítése, illetve az erdőjárás kultúráját ismertető táblák, valamint a turistautak hálózatának fejlesztése is. Back Réka interjúja.