+36 1 911 1111, SMS: +36 70 700 1059 1097 Budapest, Könyves Kálmán körút 12-14.

A kormánypártok támogatottsága hasonló a tavaly áprilisi választáshoz, vagyis csaknem 3 milliós – mondta a Karc FM reggeli műsorában a Hangolóban a Nézőpont Intézet kutatási igazgatója. Nagy Dániel szerint a Fidesszel szimpatizál a felnőtt lakosság 39 százaléka és nem csökkent a támogatottság a tavaly decemberi tüntetések és a túlóratörvény elfogadása után sem.

Az elemző szerint a Medián Intézet megtéveszti az embereket, amikor arról beszél, hogy kutatásaik alapján félmillió szavazó hagyta ott a Fideszt az elmúlt hetekben. Ők ugyanis szintén 38 százalékot mértek most, csak egy jóval magasabb bázisról kiindulva mértek csökkenést. A korábbi, csaknem 4 millió szimpatizáns ugyanis irreális volt.

Nagy Dániel kiemelte: az elmúlt hónapok vesztese a Jobbik, mely 250 ezer szavazót veszített és 13 %-on áll. Legjobban a fiatalok körében veszített társadalmi támogatottságából, közelítve a 10 százalékos MSZP-Párbeszéd szövetséghez.

Ha most vasárnap lennének az EP választások, akkor a Fidesz-KDNP a 21 mandátum kétharmadát szerezné meg, az ellenzéknek összesen hét jutna – mondta Nagy Dániel.

A Nézőpont Intézet közvélemény-kutatása januárban készült 5000 fő személyes megkérdezésével. Ez kivételesen nagy, reprezentatív mintának számít. A kutatás szerint a listás szavazatok 54 százalékát szereznék meg a kormánypártok, ha most vasárnap lennének az országgyűlési választások.