Több tévhit is köthető az ún. e-számokhoz. Sokan idegenkednek ezektől a jelzésektől, pedig vannak köztük természetes színezékek is, amelyeket növényekből vonnak ki. Pontosan ezeket a tévhiteket szeretné eloszlatni a Szent István Egyetem Élelmiszertudományi Karán működő Deák Tibor szakkollégium által készített kisfilm. A Youtube csatornán megtalálható néhány perces összeállítás egyik legfontosabb célja, hogy közérthetően, de mégis szakmai tudásra alapozva “magyarázza meg” azokat a negatív információkat, amelyek az adalékanyagokkal kapcsolatosan terjednek az interneten.

Mindenki érti és senki sem

Huszár Zsuzsa, dietetikus a Karc FM Rádió Spájz című műsorában is alátámasztotta, hogy ha valaki egészségesen szeretne táplálkozni, akkor annak rengeteg információ a rendelkezésére áll a világhálón. Ezeket az információkat viszont sokszor senki nem ellenőrzi. A fogyasztók elhiszik, és követnek olyan nézeteket, amelyeknek semmi tudományos alapja nincsen. Az étkezési tanácsadó felhívta a figyelmet, hogy az E-számokkal kapcsolatosan is nagyon fontos, hogy figyeljék a testük jelzéseit. Lehetséges ugyanis, hogy egy bizonyos adalék egyeseknél kiválthat valamilyen kellemetlen tünetet, másoknál viszont nem. Ezért mindenképpen fontos szakember segítségét kérni.

Feleslegesen befektetett energiának tűnik, de sokszorosan megtérül, ha figyelnek arra, hogy mit esznek. Mostanra már kutatók és orvosok is bebizonyították, hogy nagyobb arányban felelős a civilizációs betegségekért az étkezés, mint a genetikai hajlam!