+36 1 911 1111, SMS: +36 70 700 1059 1097 Budapest, Könyves Kálmán körút 12-14.

Ifj. Lomnici Zoltán, alkotmányjogász a Karc FM-en kifejtette: a testület hiába mentegetőzik a bevándorlással kapcsolatos határozathozataloknál azzal, hogy azt az Európai Parlament vagy a Tanács hozta meg, hiszen az intézmények vezetői a háttérben egyeztetnek egymással mielőtt a tervezeteket előterjesztik. Ráadásul az esetleg nem elfogadott javaslatokat is valamilyen módon áterőltetik a tagállamokon. Példaként említette, hogy egy nem egyhangú tanácsi határozatnál a javaslat gyakran a plenáris ülés elé kerül, ahol a mag-Európa megszavazza azt.

A Századvég Alapítvány jogi szakértője szerint a feltörekvő, új tagállamoknak gyakorlatilag nincs beleszólása az uniós döntéshozatalba, miközben ugyanolyan tagjai a közösségnek. Emlékeztetett: korábban is volt már olyan javaslat – például a Brexit-szavazást levezénylő brit miniszterelnöktől, David Camerontól –, amely arra irányult, hogy meg lehessen akadályozni a Bizottság túlterjeszkedését az eredeti hatáskörén. Ilyen ötlet volt az is, hogy a piros lap intézményét vezessék be, így egy jogalkotási aktus során, amely több tagállamnak nem teszik, ezek blokkoló kisebbséget alkothatnának. Ilyen más eljárásrendekben is előfordul, amivel ebben az esetben „a brüsszeli önkénynek lehetett volna gátat szabni.”

Ehelyett azonban inkább azt vezették be, hogy például a „jogállamisági kritériumoknak nem megfelelő tagállamoktól” úgy vonhatják meg a költségvetési pénzeket, hogy ezt csak úgynevezett negatív minősített többséggel lehet megakadályozni. Ez a gyakorlatban azt jelenti, hogy a tagállamok kétharmadának, illetve négyötödének ellenszavazatára van szükség. Így, ha a Bizottság eldönti, hogy kit büntet meg, azt gyakorlatilag végre is hajthatja.

Ifj. Lomnici Zoltán szerint ez a brüsszeli önkény, amely egyébként a migrációs kérdésekben is megnyilvánul. A bevándorlásban ugyanis alapvetően a tagállamok döntenének, de mivel az sok esetben nem felel meg az uniós irányvonalnak – tehát a migránsok befogadásának – más módon próbálják kényszeríteni az országokat a brüsszeli politika végrehajtására.