+36 1 911 1111, SMS: +36 70 700 1059 1097 Budapest, Könyves Kálmán körút 12-14.

Nem lehet megjósolni, hogy a balkáni országok közül melyek csatlakozhatnak az Európai Unióhoz és mikor – mondta a Karc FM reggeli hírműsorában Gyetvai Mária Balkán-szakértő. Szerinte Szerbia áll a legközelebb a csatlakozáshoz, de a céldátumot mégis módosították 2022-ről 2025-re. A 35 tárgyalási fejezetből csak hármat zártak le, Montenegró viszont még ennyit sem ért el! Szerinte azért halad nagyon lassan a társulási folyamat, mert Európa is sodródik, rengeteg a megoldatlan konfliktus és a balkáni országok számára sem annyira vonzó már az európai közösség.

Példaként említette Montenegrót, ahol a lakosság nagyon megosztott ebben a kérdésben – míg az idősebbek nem kérnek az Európai Unióból, addig a fiatalok nyugatra vágynak és sürgetnék a csatlakozást. Beszélt arról is, hogy Oroszország megpróbálja megakadályozni a csatlakozást, Kína pedig “mélyen a zsebébe nyúlt és pénzt ad a balkáni országoknak”.

Bosznia-Hercegovina esetében Törökország és az Egyesült Arab Emírségek anyagi segítsége vonzóbb, mint az uniós csatlakozás – tette hozzá a Balkán-szakértő. Közben viszont az Egyesült Államok is növelné befolyását a térségben, így a NATO csatlakozás hamarabb megvalósulhat ezekben az országokban, mint az uniós tagság. Románia év elején vette át az EU soros elnökségét és a román kormány bejelentette: prioritásként kezeli a Nyugat-Balkán mielőbbi csatlakozását az Európai Unióhoz.