+36 1 911 1111, SMS: +36 70 700 1059 1097 Budapest, Könyves Kálmán körút 12-14.

Bálint Botond, szociológus a Karc FM-en hangsúlyozta: idén az ellenzéknek csak egy politikai innovációja volt – azon túl, hogy a decemberben meghirdetett ellenállás éve kudarcba fulladt –, ez pedig Gyurcsány Ferenc felesége, Dobrev Klára. A többi párt nem hozakodott elő új arccal vagy politikával, és bár a májusi európai parlamenti választáson külön indulnak, mégsem mernek önálló politikát folytatni, nem hajlandóak megküzdeni az erősorrendért. Bálint Botond szerint egyedül a Demokratikus Koalíció folytat érdemleges kampánytevékenységet.

Az Európai Egyesült Államok melletti kampányolás ugyanis karakteres szöveg, noha azt nem mondják meg, hogy ennek mi lenne a következménye. A magyar állam elveszítené szuverenitásának 99%-át, ennek pedig tragikus következményei lennének a magyar átlagpolgár életszínvonalára, a gyermekei jövőjére, a hétköznapi életre. A Demokratikus Koalíció – ahogy Bálint Botond fogalmazott – nem szokott az igazság minden részletére koncentrálni, de „a többi párt az európai parlamenti kampányban se hús, se hal”, ezért működhet még így is a DK kampánya.

Bálint Botond kifejtette: Gyurcsány Ferenc most az LMP-t és a Jobbikot akarja ellehetetleníteni, hogy ősszel már ne kelljen velük egyeztetni. Az ellenzék ugyanis már most az önkormányzati választásra készül. A szociológus szerint a pártok a saját rövid távú érdekeiket próbálják érvényesíteni, ezért is fordítanak hátat az elveiknek. Példaként éppen az LMP-t és Jobbikot hozta fel, hiszen ők hajlandóak lettek volna a DK-val is összefogni, ha ezt a többi párt támogatja. Bálint Botond ugyanakkor felhívta a figyelmet arra is, hogy az osztozkodás közben az ellenzék elfelejti felmérni, miből profitálhat.

Az őszi önkormányzati választás kapcsán a Pestisrácok lapszerkesztője kifejtette: Budapesten a jelenlegi városvezetőnél, Tarlós Istvánnál alkalmasabb jelöltet kellene találnia az ellenzéknek, Karácsony Gergely viszont nem az. „A választók annyira nem hülyék, hogy bevállaljanak egy alkalmatlan vezetőt, káoszt csak azért, hogy a Fidesz ellen szavazzanak.” Tarlós István meggyőző fölénnyel nyert 2010-ben és 2014-ben is, az utóbbi ciklusban pedig még többet fejlődött a város. A szociológus szerint éppen ezért ostobaság pusztán azzal az üzenettel kampányolni, hogy „váltsák le a Fideszt, miközben kormányzati ígéret vagy program mögötte.”