+36 1 911 1111, SMS: +36 70 700 1059 1097 Budapest, Könyves Kálmán körút 12-14.

Szerte az országban működnek Alzheimer Cafék, melyeknek célja, hogy közösségi életet teremtsenek. A Karc FM Spájz műsorában elhangzott: ezeken a helyeken a demencia valamelyik problémájával küzdők, és az őket gondozó családtagok is támogatást kapnak. Szakemberek, és a mindennapi nehézségeket hasonlóan átélő családok találkozhatnak.

A demencia szellemi hanyatlást jelent, idegrendszeri megbetegedés, amelynek lényege, hogy visszafordíthatatlan elváltozások jönnek létre az idegsejtekben. Megállítani, visszafordítani nem lehet, de a kezelést, a mindennapokat könnyebbé lehet tenni. Ebben hatalmas szerepe van a családtagoknak – mondta Dr. Martony Zsuzsanna, a Szent Imre Kórház pszichiátriai osztályának főorvosa. A szakértő gyakran találkozik olyan jelenséggel, amikor egy diagnózis közlésekor jobban összetörnek a családtagok, mint maga az érintett. Megrémülnek az ismeretlentől. Ebben is szeretnének segíteni ezek a bizonyos kávézók. Hiszen, amellett, hogy kapcsolatban vannak az érintettek, a társadalom szemléletét is szeretnék megváltoztatni.

A kezdeményezés Dr. Menyhárt Miklós háziorvoshoz köthető, aki Franciaországban vette ezt a mintát, amit először Győrben valósított meg. 2014 óta mozgalommá nőtte ki magát a folyamat. Csesznák Anikó interjúja.