+36 1 911 1111, SMS: +36 70 700 1059 1097 Budapest, Könyves Kálmán körút 12-14.

Ifj. Lomnici Zoltán, alkotmányjogász szerint a német kancellárnak nincs igaza, amikor azt mondja, hogy az európai jog minden esetben a nemzeti jog fölött áll, és csak uniós szinten hozhatnak döntést a migráció kezeléséről. Kifejtette: ez a vita már több évtizede zajlik, az uniós keretszabályok pedig valóban irányadóak, de a rendeletek érvényesülését gátolhatja, ha azok az alkotmányos identitásba ütköznek, vagy ha azokkal az Unió túlterjeszkedik a hatáskörén. Ezt azonban a nemzeti alkotmánybíróságok állapíthatják meg, nem pedig Németország kancellárja.

Lomnici Zoltán szerint Angela Merkel megnyilvánulása nem szakmai vélemény volt, hanem politikai nyilatkozat. A nemzetállami alkotmánybíróságok ugyanis évtizedek óta vizsgálják, hogy milyen primátusa van az uniós jognak a tagállamok törvényei felett. Ma viszont már elmondható, hogy mind az olasz, francia, spanyol, lengyel és magyar alkotmánybíróságok is úgy látják, hogy az elsődleges jogforrások (alapító szerződések) közvetlenül irányadóak a tagállamoknak. Ez a csatlakozáskor eldőlt, és mindenki alávetetett magát ennek. A vita a “másodlagos jogforrásoknál van”. A rendeletek ugyanis közvetlenül érvényesülnek az unió teljes területén, ugyanakkor a hatásköri túlterjeszkedés, illetve a nemzeti alkotmányos identitásba ütközés esetén megállítható a diktátum. Ekkor a tagállam kimondhatja, hogy az érintett uniós jogi norma nem alkalmazható.

Angela Merkel német kancellár a napokban arról beszélt, hogy “a menekültügyi rendszer megújításával együtt erősíteni kell a nemzetközi fejlesztési együttműködést, hogy az EU sikeresebb legyen a menekülésre kényszerítő okok felszámolásában”. Szerinte e téren “az uniós jog a nemzeti jog felett áll, és tartózkodni kell az egyoldalú, nemzeti szintű lépésektől”, mert mint mondta csak az európai megoldás az igazi megoldás.