+36 1 911 1111, SMS: +36 70 700 1059 1097 Budapest, Könyves Kálmán körút 12-14.

Ez a kardiológiai ellátási forma európai színvonalú infrastruktúrával lett kialakítva a Pécsi Tudományegyetem Klinikai Központ Szívgyógyászati Klinikáján, mondja a klinika igazgatója, Dr. Cziráki Attila. Ahogy a professzor fogalmazott: exkluzív környezet várja mostantól a kezelésre érkezőket. Az egynapos betegellátás egy szakmapolitikai szempontból is támogatott betegellátási forma, mondja a klinika igazgatója. Ilyen rövid kezelésre például szívkoszorúér festés, vagy pacemaker beültetés esetén van lehetőség.

Ezen ellátási formára eddig is volt lehetőség a pécsi klinikán, hiszen évente 3200 beteg érkezett ilyen beavatkozásokra, de most egy bővített, exkluzív környezet várja a pácienseket. A kényelmi berendezéseken kívül fontos, hogy a legkorszerűbb eszközök állnak az orvosok rendelkezésére, akár az EKG vagy a szív ultrahang készülékek terén. Az egyetemnek csaknem 40 millió forintjába került ezen új részleg kialakítása és berendezése.

Mind az orvosi, mind a szakdolgozói munkaerő is rendelkezésre áll, hogy teljesen zavartalanul folyhasson a munka. “Az itt dolgozó orvosok laptoppal vagy tablettel a kezükben járnak, ezzel is meggyorsítva a munkát.” Az egynapos részleg alig egy hete nyitotta meg kapuit és azóta is minden nap mind a nyolc ágy foglalt, ami mutatja az ellátás fontosságát.

Dr. Cziráki Attila szerint egyébként ennek az ellátási formának van orvosszakmai előnye, gazdasági, finanszírozásbéli előnye és nem utolsó sorban a betegeknek is előnyös, hogy a beavatkozás után 6-8 órával már az otthonukban lehetnek. Ezáltal pedig felszabadulnak ágyak a Pécsi Szívgyógyászati Klinika fekvőbeteg osztályán és rövidül a várólista is, ami egyébként eddig is az ország egyik legrövidebb várólistája volt.

Az immár 20 éve működő intézmény kezdettől fogva regionális kardiológiai ellátást biztosított, tehát Baranya, Somogy, és Tolna megyéből érkeznek a páciensek, illetve bizonyos számban régión kívüli betegeket is fogadnak, az egynapos ellátás keretében is. Back Réka interjúja.