+36 1 911 1111, SMS: +36 70 700 1059 1097 Budapest, Könyves Kálmán körút 12-14.

Sokan már hétfőn megkapták a választási értesítőt. Leghamarabb a Pest megyében és Budapesten élők, legkésőbb a Szabolcs megyében élők kapják meg postai úton az értesítőket – mondta a Karc FM reggeli hírműsorában a Nemzeti Választási Iroda elnöke. Pálffy Ilona beszélt arról is, hogy aki nem kap ilyen értesítőt, annak a helyi jegyzőnél kell kideríteni az okokat. Szerinte érdemes megnézni az értesítőn a választás helyszínét, mert kevesebb lett a szavazókör és más okok miatt is változhatott a megszokott helyszín. A szavazás napján külföldön tartózkodók a helyi polgármesteri hivatalban kérhetik a külképviseleti szavazást március 21-ig. Akik nem a lakóhelyükön, hanem máshol akarnak szavazni, azok átjelentkezési kérelmüket április 6-án 16 óráig adhatják be, személyesen, online vagy levélben.

A Nemzeti Választási Iroda elnöke elmondta: 2014-hez képest hússzal több külképviseleten lehet majd szavazni azoknak, akik magyarországi lakcímmel rendelkeznek, de külföldön élnek. Az Egyesült Királyságban és Németországban plusz két külképviseleten lehet majd voksolni. A magyarországi lakcímmel nem rendelkezők csak levélben szavazhatnak és csak pártlistára, ha március 24-ig regisztráltatják magukat. Február elejéig egyébként 343 ezren regisztráltak, ami több a négy évvel ezelőttinél – tette hozzá Pálffy Ilona.

A Magyar Posta hétfőn kezdte el kézbesíteni a választási értesítőket, csaknem 8 millió választónak február 19-ig kell megkapni azokat. A hivatalos kampány február 17-én kezdődik. Az országgyűlési választásokat április 8-án tartják.