+36 1 911 1111, SMS: +36 70 700 1059 1097 Budapest, Könyves Kálmán körút 12-14.

Szalai Piroska a Karc FM-en elmondta: a közalapítvány munkáját hazai és nemzetközi téren egyaránt elismerték, ezzel kapcsolatban a főváros új vezetése sem jelzett soha problémát, és mivel személyes konfliktusa sem volt senkivel, az eltávolítása mögött politikai okot sejt. A szakembertől megtudtuk: áprilisban közölték vele, hogy ha nem adja vissza mandátumát, akkor a BVK nem kapja meg a bérek fedezetéül szolgáló költségvetési támogatást. A lemondatott kuratóriumi elnök emlékeztetett, hogy az alapvetően vállalkozásfejlesztéssel foglalkozó BVK munkája és eredményei valamennyi mérés szerint jóval magasabbak az európai átlagnál, ráadásul nincs a kontinensen más, hasonló szervezet, amely egyszerre végez nonprofit mikrohitelezést és segíti az innovatív vállalkozásokat. Szalai Piroska kiemelte: az elmúlt időszakban számos egyeztetésen van túl Kerpel-Fronius Gáborral, a területért felelős, momentumos alpolgármesterrel, aki személyével és munkájával kapcsolatban sosem emelt kifogást.

Szalai Piroska kuratóriumi tagságáról nem mond le, távozásával azonban jóval távolabb kerül az alapítvány napi döntéseitől. Ilyés Márton személyében lehet új vezetője az alapítvány kuratóriumának. Dr. Bagdy Gábor, kormánypárti fővárosi képviselő, korábban pénzügyekért és gazdálkodási ügyekért felelős alpolgármester szerint a mostani lépés hátterében is a városvezetés eddigi gyakorlata keresendő: saját bizalmi embereit teszi önkormányzati cégek és alapítványok élére. A politikus ezzel együtt úgy gondolja: egy jól működő cég vezetésének leváltásánál csak az a rosszabb döntés, ha ideiglenes megoldást választanak. Márpedig a jelenlegi helyzetben vagy az történik, hogy a főváros – állításával ellentétben – mégsem nyílt pályázaton választja ki a cégvezetőket, vagy az, hogy Kerpel- Fronius Gábor alpolgármester bizalmasa átmenetileg kerül az alapítvány élére és pályáztatás csak később várható.

A képviselő kiemelte: mindez egy olyan időszakban különösen hibás döntés, amikor a koronavírus-járvány okozta leállás után újra kellene indítani a magyar gazdaságot, amelyben a budapesti vállalkozásoknak vezető szerepet kellene játszaniuk.

Szalai Piroska

Bagdy Gábor