+36 1 911 1111, SMS: +36 70 700 1059 1097 Budapest, Könyves Kálmán körút 12-14.

Változott a közhangulat Hódmezővásárhelyen – mondta a Karc FM reggeli hírműsorában a Nézőpont Intézet kutatási igazgatója. Nagy Dániel szerint fél évvel az önkormányzati választások előtt szűk többségben vannak azok, akik nem szeretnék, hogy Márki-Zay Péter legyen a város polgármestere.

A jelenlegi polgármester elutasítottsága mögött több ok húzódik. A megkérdezettek 44 százaléka szerint ideje túl nagy részét tölti országos szintű politizálással és megítélését rontja az is, hogy bevándorláspárti.

Hódmezővásárhelyen a Fidesz-KDNP népszerűségét sem tudta megakadályozni Márki-Zay Péter, a kormánypárti szövetség támogatottsága 49 százalék – ez több mint tavaly áprilisban az országgyűlési választások előtt volt. A felmérések alapján Lázár János és Orbán Viktor a két legnépszerűbb politikus Hódmezővásárhelyen, mindkettőjüket a helyiek 50 százaléka szeretné fontos pozícióban látni.

Nagy Dániel szerint a Márki-Zay Péter által szorgalmazott ellenzéki közös jelöltállítás az önkormányzati választáson sok nehézségbe fog ütközni, mert 6-8 párt verseng egy-egy pozícióért. Hibát követnek el azzal is, amikor nem a színfalak mögött egyeztetnek – tette hozzá a kutatási igazgató. Szerinte az ellenzék már feladta az EP kampányt, nincsenek üzeneteik Európa számára, nem mondanak semmit az unióról.

A Nézőpont felmérései szerint 56 százalékon áll a Fidesz-KDNP amivel megszerezheti a 21 európai parlamenti magyar mandátum kétharmadát.