+36 1 911 1111, SMS: +36 70 700 1059 1097 Budapest, Könyves Kálmán körút 12-14.

Balogh László, az ingatlan.com gazdasági szakértője rádiónk hírműsorában arra hívta fel a figyelmet, hogy élénk átrendeződés jellemzi piacot, a budai agglomerációban már fővárosi árakkal kell számolni, míg néhány, korábban slágernek számító övezetben – így Szentendre és környéke – visszaestek az árak. Ez a viszonylag szolid árszint szerinte annak tulajdonítható, hogy a jelentősen felduzzadt lakosságú kisváros lényegében teljesen beépült, a külső, régi szőlős-gyümölcsös részek pedig – ahol a kínálat zöme található – tömegközlekedéssel vagy autóval sem jól megközelíthetők.

A szakértő rámutatott, hogy már nemcsak Budapesten, hanem a fővárossal, különösen a Budával szomszédos településeken is jelentősen drágultak az építési telkek, ami elsősorban annak köszönhető, hogy onnan sokszor gyorsabban érhető el a belváros, mint egyes pesti peremkerületekből. Balogh László úgy véli, hogy a fővárostól számított 30-40 kilométeres
kör az a határ, amelyen kívül már jóval olcsóbban juthatunk ingatlanhoz, a déli agglomerációból pedig kiemelkedik Szigetszentmiklós, ott az ár-érték arány igen jónak mondható.

A gazdasági szakértő rámutatott: az elmúlt időszakban egyre többen költöznek ki Budapestről a zöldövezetbe, egyrészt az építkezést és otthonszerzést elősegítő állami támogatások, másrészt a fővárosi építési telkek kínálati piacának beszűkülése miatt. Az építőipar ugyanakkor a legmagasabb fordulatszámon pörög, hiszen az állami támogatású
építkezések mellett az uniós forrásokból történő céges építkezések is felgyorsultak, ez pedig munkaerőhiányt teremt szerte az országban – fogalmazott Balogh László.