+36 1 911 1111, SMS: +36 70 700 1059 1097 Budapest, Könyves Kálmán körút 12-14.

Az Alapjogokért Központ kutatója a Karc FM-en azt mondta, hogy a berlini sajtóorgánumok megtévesztik az embereket. Most éppen arról cikkeznek, hogy a magyar rendőrök kegyetlenül bánnak a menekültekkel, miközben illegális határátlépőkről van szó, a tevékenységük pedig bűncselekmény, így a hatóságok kötelesek azt megakadályozni. Párkányi Eszter ugyanakkor arra is felhívta a figyelmet, hogy eközben a német média bizonyos, bevándorlók által elkövetett jogsértéseket eltitkol. Szerinte ez a cenzúra aggályos.

A kutató úgy fogalmazott: el lehet hitetni az emberekkel, hogy szegény menekültekről van szó, – holott a többségük nem jogosult menedékkérelemre – de még azok számra sem Európa valamely tagállama jelenti az „első biztonságos országot,” akik jogosultak lennének a menekültstátusra.

Párkányi Eszter emlékeztetett, hogy az 1951-es genfi menekültügyi egyezmény lényege, hogy a menekült a lehető legegyszerűbben és leggyorsabban térhessen haza, miután hazájában megszűnt a veszély, az üldöztetés. A menedékjog ugyanis csak átmeneti tartózkodási engedély, nem végleges letelepedést jelent. Erről azonban a német hírek nem szólnak, ahogy az olyan esetekről sem, mint ami nemrég Stuttgartban történt. A városban nappal, az utcán végezte ki a lakótársát egy magát szírnek mondó, valójában jordániai palesztin férfi. Az ügyet állításuk szerint azért titkolták el, mert a hatóságok személyes indíttatású bűncselekménynek minősítették a gyilkosságot. Párkányi Eszter azonban úgy véli, hogy az emberek előbb-utóbb értesülnek ezekről és felháborodhatnak.

Szerinte ez azért is veszélyes, mert ha megpróbálják a német társadalomban ezeket a nyilvánvaló összefüggéseket elfojtani, akkor egy idő után az felgyülemlik és egy nagy robbanásban a feszültség polgárháborúhoz vezethet. A feszültség ráadásul a különböző időszakban Németországba érkezett menekültek között is fennáll. Az 1970-es években érkezett török vendégmunkások ugyanis elhatárolódnak az integrálódni nem képes, új, radikális generációtól, hiszen ők már beilleszkedtek és békében akarnak élni.